Kuva: John Collomosse/University of Bath
Kuva: John Collomosse/University of Bath

Maalaus paljastaa katsojan fiilikset.

Turha esittää ihastunutta, jos taidenäyttely vihastuttaa. Näin ainakin siinä tapauksessa, että teoksen ovat signeeranneet Maria Shugrina, Margrit Betke sekä John Collomosse.

Jäät kiinni vääristä kehuista, sillä amerikkalais-brittiläisen tutkijakolmikon maalaus tunnistaa ärtymyksesi: se punertuu ja hämärtyy. Aito innostus sen sijaan kirkastaa taulun, ja sen värit voimistuvat.

Empaattinen taulu on itse asiassa videonäyttö, joka voi toistaa mitä tahansa kuvaa. Sen interaktiiviset kyvyt perustuvat piskuiseen kameraan, joka videoi jokaisen taulun edessä seisojan. Ilmeet analysoidaan muun muassa katsojan kulmakarvojen ja suun asennosta.

Mittausten avulla ohjelma päättelee, kuinka kiihtynyt, tympääntynyt tai tyytyväinen katsoja on. Tulokset on yhdistetty näytön graafisiin ominaisuuksiin, joten kuva mukautuu katsojansa tuntemuksiin.

Interaktiivisilla maalauksilla kyettäisiin ehkä jopa muokkaamaan ihmisten tunteita, mutta Collomosse kertoo New Scientistissa, ettei hänen ryhmänsä ole vielä testannut asiaa.