Cassinin kuvassa Enceladuksen tiikerijuovat on väritetty sinisellä. Kuva: <span class="photographer">Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA</span>
Cassinin kuvassa Enceladuksen tiikerijuovat on väritetty sinisellä. Kuva: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Saturnuksen kuussa Enceladuksessa havaittujen hiukkassuihkujen alkuperä on selvinnyt.

Saturnuksen kuussa Enceladuksessa havaittujen hiukkassuihkujen alkuperä on selvinnyt. Ne näyttävät syntyvän ns. tiikeriraitojen kohdalla. Tämä viittaa siihen, että Enceladuksesta tullaan havaitsemaan useita muitakin suihkuja.

Yhdysvaltalaiset Joseph Spitale ja Carolyn Porco käyttivät suihkujen paikallistamiseen Cassini-luotaimen kahden vuoden aikana ottamia kuvia. Niissä Enceladuksen suihkut näkyvät eri kulmista.

"Päädyimme siihen, että suihkut syntyvät neljän tiikeriraidan kohdalla, voimakkaimmat niistä Bagdadiksi ja Damaskokseksi nimetyissä juovissa", toteavat tutkijat tänään ilmestyvässä Nature-lehdessä. Kaksi muuta raitaa ovat Aleksandrian ja Kairon kaimoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raidat, jotka ovat todennäköisesti jääkerroksen murtumia, on jo aikaisemmin havaittu erityisen lämpimiksi alueiksi. Tutkijat arvelevatkin suihkujen syntyvän, kun murtumiin kohdistuvan vuorovesivoiman aiheuttama hankaus lämmittää alueen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla