Uuden tekniikan avulla ruohosta ja puusta saa aikaisempaa enemmän ja parempilaatuisia biopolttonesteitä.

Tutkijat ovat keksineet keinon ottaa enemmän hiilivetyjä irti prosessista, joka muuttaa ruohoa, puuta ja muita ravinnoksi kelpaamatonta biomassaa biopolttoaineiksi.

Ligniiniä ja selluloosaa sisältävien kasvimateriaalien etuna on, että niitä ei tarvitse kasvattaa pellolla jota muuten voisi käyttää ruoan tai rehun tuottamiseen.

Tushar Vispute Massachusettsin yliopistosta lisäsi uuden vaiheen prosessiin, jossa lignoselluloosaa sisältävä kasvimateriaali muunnetaan polttoaineeksi. Sciencessa julkaistussa raportissa kuvataan, miten biomassan kuivatislauksen eli pyrolyysin jälkeen siihen katalyyttien avulla lisätään vetyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka pyrolyysiöljyt ovat suhteellisen edullisia, ne ovat huonolaatuisia polttonesteitä, joita ei voi sellaisenaan käyttää perinteisissä bensiini- tai dieselmoottoreissa - lähinnä siksi, että ne eivät sekoitu hyvin öljystä jalostettujen polttonesteiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näiden öljyjen käsittely kuumassa lämpötilassa tiettyjen katalyyttien avulla on mahdollista valmistaa hyödyllisempiä yhdisteitä, kuten etyleeniä ja bentseeniä, mutta prosessi hukkaa paljon hiiltä.

Vispute osoitti nyt kollegoineen, että välivaihe, jossa vetyä katalyyttisesti liitetään pyrolysoitavaan biomassaan, voi parantaa merkittävästi hyödyllisten tuotteiden saantoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla