Ihmiset viettävät vapaat hetkensä entistä enemmän kotosalla, mutta omissa oloissaan. Hollantilaistutkimuksen mukaan perheiden lisääntynyt va...

Ihmiset viettävät vapaat hetkensä entistä enemmän kotosalla, mutta omissa oloissaan. Hollantilaistutkimuksen mukaan perheiden lisääntynyt vapaa-aika ei ole realisoitunut yhdessäolona. Kotona jokainen puuhastelee mieluummin omiaan.

Trendi on tutkijoiden mukaan selvä. Ihmiset käyttivät esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa selvästi vähemmän aikaa keskusteluihin puolison kanssa kuin 1970-luvulla. Yksi syy lienee yhteiskunnan yksilöllistyminen ja vaurastuminen. Yhden television kodit ovat mennyttä aikaa. Nykykodissa jokainen perheenjäsen voi harrastaa omissa oloissaan mitä haluaa.

Sama suuntaus näkyy Suomessa. Tilastokeskuksen selvitykset osoittavat, että työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. Monet joko tekevät töitä kotona tai työasiat ainakin pyörivät mielessä. Yhtä lailla raja on hämärtynyt kotitöiden ja vapaa-ajan välillä. Kun perheenjäsenet viettävät nykyään vapaa-aikaansa entistä yksilöllisemmin, tarvitaan perheissä ajankäytön hallintaa, jotta kaikkien menot saadaan sovitettua yhteen.

Suomessa koko väestön vapaa-aika lisääntyi ajankäyttötutkimusten mukaan 1990-luvulla noin tunnin ja 1980-luvulla saman verran. Meillä on vapaa-aikaa nyt 46 tuntia viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla