Tupakka koukuttaa tehokkaasti. Kuva: Kimmo Taskinen
Tupakka koukuttaa tehokkaasti. Kuva: Kimmo Taskinen

Yli 200 000 henkilöä kattaneiden kyselytutkimusten yhteenveto viittaa siihen, että tupakkaa joskus kokeilleista kaksi kolmasosaa ryhtyi myös polttamaan.

Kaksi kolmasosaa tupakkaa kokeilevista ryhtyy myöhemmin polttamaan savukkeita päivittäin ainakin joksikin aikaa.

Näin voi tiivistää uuden englantilaisen tutkimuksen tärkeimmän löydöksen. Lontoon Queen Mary -yliopiston tutkijat kokosivat yhteen kyselytutkimustietoja ympäri maailmaa. Tulokset julkaistiin Nicotine & Tobacco Research -tiedelehdessä.

Tutkimuksessa vedetään yhteen kahdeksan tällä vuosituhannella tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia. Näihin tutkimuksiin osallistui yhteensä 216 000 ihmistä Britanniasta, Yhdysvalloista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

Kyselyihin vastanneista 60 prosenttia kertoi joskus kokeilleensa tupakkaa. Näistä kokeilijoista 69 prosenttia oli sittemmin ainakin jossain elämänsä vaiheessa polttanut päivittäin. Toisin sanoen 216 000 henkilöstä tupakkaa oli kokeillut 129 000 henkilöä ja tupakoijia oli ollut 89 000.

Prosentit vaihtelivat hieman eri kyselyissä. Kokeilu muuttui säännölliseksi tupakoinniksi 50–82 prosentilla kyselystä riippuen. Tutkijat laskevat tästä arvion, että 68,9 prosentilla ihmisiä kokeilu johtaa tavan omaksumiseen.

”Englantilaisista tupakoitsijoista kaksi kolmasosaa aloittaa jo lapsuudessa, ja tämä tutkimus osoittaa, että pelkkä tupakan kokeilu muuttuu useimmiten säännölliseksi käytöksi”, kommentoi terveyspolitiikan professori Linda Bauld Stirlingin yliopistosta tuloksia The Guardian -lehdessä.

Bauld ei osallistunut tutkimuksen tekoon.

Lukuihin täytyy kuitenkin suhtautua hieman varauksella. Kyselytutkimuksissa rajoitteena on se, että ihminen ei välttämättä muista kysyttyjä asioita tarkasti tai vastaa niihin totuudenmukaisesti.

”On mahdollista, että aineistossa on ikänsä savuttomina olleita ihmisiä, jotka kuitenkin ovat nuorena kokeilleet tupakkaa, mutta ovat unohtaneet asian tai eivät pitäneet sitä maininnan arvoisena”, huomauttaa tohtori Peter Hajek, yksi tutkimuksen tekijöistä. Hajek on Queen Mary -yliopiston tupakkariippuvuusyksikön johtaja.

Hajek kuitenkin sanoo, että kun tämä vaikutus otetaan huomioon, siirtymä tupakan kokeilusta tupakoinnin aloittamiseen on silti yli 50 prosenttia. Siis joka toinen tupakkaa kokeillut polttaa myöhemmin.

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.