Tupakka koukuttaa tehokkaasti. Kuva: Kimmo Taskinen
Tupakka koukuttaa tehokkaasti. Kuva: Kimmo Taskinen

Yli 200 000 henkilöä kattaneiden kyselytutkimusten yhteenveto viittaa siihen, että tupakkaa joskus kokeilleista kaksi kolmasosaa ryhtyi myös polttamaan.

Kaksi kolmasosaa tupakkaa kokeilevista ryhtyy myöhemmin polttamaan savukkeita päivittäin ainakin joksikin aikaa.

Näin voi tiivistää uuden englantilaisen tutkimuksen tärkeimmän löydöksen. Lontoon Queen Mary -yliopiston tutkijat kokosivat yhteen kyselytutkimustietoja ympäri maailmaa. Tulokset julkaistiin Nicotine & Tobacco Research -tiedelehdessä.

Tutkimuksessa vedetään yhteen kahdeksan tällä vuosituhannella tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia. Näihin tutkimuksiin osallistui yhteensä 216 000 ihmistä Britanniasta, Yhdysvalloista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyselyihin vastanneista 60 prosenttia kertoi joskus kokeilleensa tupakkaa. Näistä kokeilijoista 69 prosenttia oli sittemmin ainakin jossain elämänsä vaiheessa polttanut päivittäin. Toisin sanoen 216 000 henkilöstä tupakkaa oli kokeillut 129 000 henkilöä ja tupakoijia oli ollut 89 000.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Prosentit vaihtelivat hieman eri kyselyissä. Kokeilu muuttui säännölliseksi tupakoinniksi 50–82 prosentilla kyselystä riippuen. Tutkijat laskevat tästä arvion, että 68,9 prosentilla ihmisiä kokeilu johtaa tavan omaksumiseen.

”Englantilaisista tupakoitsijoista kaksi kolmasosaa aloittaa jo lapsuudessa, ja tämä tutkimus osoittaa, että pelkkä tupakan kokeilu muuttuu useimmiten säännölliseksi käytöksi”, kommentoi terveyspolitiikan professori Linda Bauld Stirlingin yliopistosta tuloksia The Guardian -lehdessä.

Bauld ei osallistunut tutkimuksen tekoon.

Lukuihin täytyy kuitenkin suhtautua hieman varauksella. Kyselytutkimuksissa rajoitteena on se, että ihminen ei välttämättä muista kysyttyjä asioita tarkasti tai vastaa niihin totuudenmukaisesti.

”On mahdollista, että aineistossa on ikänsä savuttomina olleita ihmisiä, jotka kuitenkin ovat nuorena kokeilleet tupakkaa, mutta ovat unohtaneet asian tai eivät pitäneet sitä maininnan arvoisena”, huomauttaa tohtori Peter Hajek, yksi tutkimuksen tekijöistä. Hajek on Queen Mary -yliopiston tupakkariippuvuusyksikön johtaja.

Hajek kuitenkin sanoo, että kun tämä vaikutus otetaan huomioon, siirtymä tupakan kokeilusta tupakoinnin aloittamiseen on silti yli 50 prosenttia. Siis joka toinen tupakkaa kokeillut polttaa myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla