Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan stereotypiat vaikuttavat matemaattisiin kykyihin - ainakin naisilla.

Stereotypia voi toteuttaa itsensä: se, että miesten uskotaan olevan parempia matematiikassa, heikentää naisten laskutaitoa, havaitsivat Chicagon yliopiston tutkijat.

Tutkijat testasivat ennakkoluulojen vaikutusta matemaattisesti taitaviksi todettujen naisopiskelijoiden avulla. Heidät sijoitettiin kahteen miesryhmään, ja molemmille ryhmille annettiin laskutehtäviä. Ykkösryhmälle kerrottiin, että kokeen tarkoitus on tutkia, miksi miehet ovat parempia matematiikassa. Toinen ryhmä sai ratkoa yhtälönsä ilman tällaista väitettä.

Tulos osoitti, että ykkösryhmän naiset laskivat merkittävästi huonommin kuin toisen. Naisten osaaminen heikentyi 10 prosenttia testiä edeltäneestä esikokeesta, kun taas toisen ryhmän naiset pärjäsivät jopa esikoetta paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkempi analyysi paljasti, että huoli omasta osaamisesta nävertää naisten työmuistia, mikä puolestaan heikentää ongelmien ratkomiskykyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat myös osoittivat ensimmäistä kertaa, että matikka-ahdistus voi myös heikentää menestystä muissa aineissa, koska mieli ei heti tokene suorituspaineesta.

"Jos tyttö tekee sanallisen testin heti matikankokeen jälkeen, hän ei välttämättä yllä taitojensa tasolle", tutkimusta johtanut Sian Beilock valaisee.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Experimental Psychology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla