Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences</span>
Kuva: National Academy of Sciences

Muurahainen tekee ilmalentoja salamannopeilla leuoillaan.

Trooppinen muurahainen Odontomachus bauri on leuanlouskutuksen maailmanmestari. Se iskee leukansa kiinni 137 kilometrin tuntinopeudella. Iskemällä leukansa maahan muurahainen voi hypätä niiden voimasta kymmenen senttiä ilmaan tai yli puoli metriä taaksepäin.

Tämä käy ilmi Kalifornian yliopiston biologin Sheila Patekin tutkimuksesta, jossa muurahaisia kuvattiin laboratoriossa erikoiskameralla. Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Muurahainen tarvitsee supernopeita leukoja erikoisen saalisvalikoimansa vuoksi. Se on erikoistunut pyydystämään termiitejä, jotka puolustautuvat ruiskuttamalla myrkkyä muurahaisen silmille. Tässä kilpailussa vain nopeampi voi voittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kun supernopeat leuat ovat kerran kehittyneet, ne ovat myöhemmin saaneet uusia tehtäviä", sanoo Patek Science-lehden haastattelussa. Jos muurahaiset olisivat 170 sentin pituisia ihmisiä, ne voisivat hypätä taaksepäin yli 40 metriä ja noin 13 metriä korkeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Patekin mukaan ”leukahyppelyn” vaikutus korostuu, kun hyppelijöitä on paljon. Kun muurahaispolulla kävelevät sadat tai tuhannet yksilöt alkavat yhtäkkiä pomppia ylös ja alas kuin poksahtelevat popcornit, suurempikin saalistaja hämmentyy.

Lue lisää Sciencen sivuilta. Sivuilla on myös videopätkiä muurahaisten leukahyppelystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla