Tällaisella tyhjiökammiolla selviää elektronin muoto. Kuva: B. R. O'Leary / ACME Collaboration
Tällaisella tyhjiökammiolla selviää elektronin muoto. Kuva: B. R. O'Leary / ACME Collaboration

Tutkijat etsivät kananmunamaista hiukkasta.

Viime vuonna Higgsin hiukkasen löytyminen toi näyttöä aineen perusrakennetta selittävän hiukkasfysiikan standardimallin puolesta. Teoria ei kuitenkaan pysty selittämään muun muassa pimeän aineen olemassaoloa, ja rakennelmaa on sen vuoksi pyritty laajentamaan.

Täydentävät teoriat, kuten supersymmetria, olettavat lisää alkeishiukkasia nykyisin tunnettujen lisäksi.  Uusia hiukkasia voidaan etsiä tutkimalla atomin ytimiä ympäröivien elektronien muotoa, jossa tulisi näkyä hiukkasten vaikutus.

Standardimallin mukaan elektronien pitäisi olla lähes täydellisen pallon muotoisia. Sitä vastoin monet täydentävät teoriat ennustavat, että elektronit poikkeavat jonkin verran pallomuodosta.

Nyt Harvardin ja Yalen yliopiston yhteisen Acme-hankkeen tutkijat työtovereineen ovat mitanneet elektronin muodon tarkemmin kuin koskaan. He etsivät sähköiseksi dipolimomentiksi kutsuttua vääristymää.

Vääristymästä saa käsityksen, jos kuvittelee pallon, jonka toiselta navalta vuolee pois ohuen kerroksen ja liittää sen vastakkaiselle navalle. Mitä suurempi kerros on, sitä suurempi on dipolimomentti. Acmen mittausten tarkkuudesta kertoo se, että jos pallo olisi maapallon kokoinen, laite havaitsisi hiuksen kymmenestuhannesosan vahvuisen kerroksen, joka olisi siirretty navalta toiselle.

Tutkijat eivät saaneet näkyviin pallomuodon vääristymää. Havainto sulkee pois joitakin standardimallia täydentäviä supersymmetrian muunnelmia. Tutkijoiden vakaa aikomus on kuitenkin päästä vielä tarkempiin mittauksiin ennustettujen hiukkasten löytämiseksi.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28084
Liittynyt16.3.2005

Ennätystarkka mittaus elektronin muodosta karsii fysiikan teorioita

Luotio kirjoitti: Mitä esimerkiksi tarkoittaa elektronin pyöreys jos elektroni ei oikeasti ole pieni pallo vaan pieni vääristymä kvanttikentässä? Se tarkoitta sen häiriön muotoa. Häiriötä voidaan kuvata ajasta ja paikasta riippuvalla funktiolla, jonka paikkariippuvuus voi olla enemmän tai vähemmän pallosymmetrinen. Tässä tapauksessa mitattu funktio oli elektronin sähkävaraus. Mielivaltainen sähkövarausjakauma voidaan muuttaa esimerkiksi palloharmonisten funktioden sarjaksi. Yksi niistä on...
Lue kommentti
Neutroni
Seuraa 
Viestejä28084
Liittynyt16.3.2005

Ennätystarkka mittaus elektronin muodosta karsii fysiikan teorioita

Tuo koe on tehty juurikin siksi, että löydettäisiin virheitä teorioista ja samalla vihje siitä millainen teoria on astetta oikeampi ja kuvaa uuden ilmiön. Totuus on varmasti käsittämättömän paljon monimutkaisempi kuin vähäpätöinen maailmankaikekuden osarakenne, ihmisen aivot, voivat koskaan tajuta. Lakkaa hyvä mies kuvittelemasta itseäsi maailman navaksi, jota jopa luonnonlait nöyristelevät.
Lue kommentti

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä163
Liittynyt16.10.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.