122 vuoden odotus on ohi, kerrotaan osuvasti Tähdet ja avaruus -lehden kannessa. Pitkän odotuksen päättyminen tarkoittaa hetkeä, jolloin Venus kulkee Maasta katsoen Auringon edestä. Tämä ilmiö nähtiin viimeksi vuonna 1882. Kovin monta kertaa näitä hava...

122 vuoden odotus on ohi, kerrotaan osuvasti Tähdet ja avaruus -lehden kannessa. Pitkän odotuksen päättyminen tarkoittaa hetkeä, jolloin Venus kulkee Maasta katsoen Auringon edestä. Tämä ilmiö nähtiin viimeksi vuonna 1882. Kovin monta kertaa näitä havaintoja ei ihmiskunnan historiassa ole tehty. Samassa Tähdet ja avaruus -lehdessä (nro 3/2004) Veikko Mäkelä ja Matti Suhonen kertovat kattavasti näiden Venus-havaintojen historiasta ja niiden merkityksestä tähtitieteelle.

Venus kyllä tulee Maan ja Auringon väliin noin puolentoista vuoden välein, mutta lähes aina Venus on silloin meistä katsoen Auringon ylä- tai alapuolella. Nyt Venus kuitenkin kulkee Auringon kiekon edestä 8. kesäkuuta noin kello 8-14. Aikaa sen havaitsemiseksi on siis runsaasti; tosin paljain silmin tumman suotimen läpi katsoen Venus on parhaimmillaankin vain pieni musta piste Auringon pinnalla.

Kiikarilla tai kaukoputkella Aurinkoa ei saa missään tapauksessa katsoa! Ellei ole kokenut auringonpilkkujen havaitsija, paras keino on mennä kotiseudun tähtiyhdistyksen järjestämään näytökseen. Näytöksistä saa tietoja tähtitieteellinen yhdistys Ursan Venus-sivulta. Ursa antaa myös käytännön ohjeita ja tarkan aikataulun Venuksen liikkeistä.

Venus kulkee Auringon edestä jälleen kesäkuussa vuonna 2012, mutta sen jälkeen tätä taivaallista ilmiötä pitääkin odottaa jälleen yli sata vuotta.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla