Vuosittain toistuva leonidien tähdenlentoparvi ei ennusteiden mukaan ole tänä vuonna läheskään näyttävimmillään silloin, kun Suomessa on yö. Silti kannattaa tähyillä taivaalle, sillä leonidit eivät aiemminkaan ole noudattaneet ennusteita. Yllätyksiä vo...

Vuosittain toistuva leonidien tähdenlentoparvi ei ennusteiden mukaan ole tänä vuonna läheskään näyttävimmillään silloin, kun Suomessa on yö. Silti kannattaa tähyillä taivaalle, sillä leonidit eivät aiemminkaan ole noudattaneet ennusteita. Yllätyksiä voi sattua.

Leonidien meteoriitit ovat peräisin Tempel-Tuttle-komeetan jäänteistä. Koska tämä komeetta kiertää Aurinkoa eri suuntaan kuin Maa, sen meteoriitit syöksyvät ilmakehään jopa 70 kilometriä sekunnissa. Siksi tähdenlentoleimahdukset ovat äkkinäisiä ja kirkkaita.

Meteoriittijyvästen koko on vain gramman murto-osia, korkeimmillaan muutama gramma. Ne eivät pääse maanpintaan saakka vaan palavat jo sadan kilometrin korkeudessa.

Paras katseluaika on sunnuntaina aamuyöllä, Avaruus-verkkolehti ennustaa (ennuste löytyy klikkaamalla avaussivulta Artikkelit). Alkuillasta leonideja ei vielä näy, koska silloin olemme niiden lentosuuntaan nähden katveessa. Ne tulevat esiin vasta, kun Maa on pyörinyt sopivaan asentoon ja tuonut Suomen tähtisateen alle.

Myös maanantain vastaisena yönä kannattaa yrittää. Paras katselusuunta on ylös, koska taivaanrannassa tähdenlentoja ei näy. Jos tuijottaa sitkeästi yhteen kohtaan tähtitavaalla, nopeat leimahdukset pystyy äkkäämään myös näkökentän reunamilta. Tämä kaikki vaatii kuitenkin selkeää säätä. Jos tähtiä ei näy, ei ole toivoa tähdenlennoistakaan.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla