Iceye-X1-tutkasateelliitti pääsi matkaan Intiasta. Havainnekuvassa se näyttää tältä. Kuva: Iceye
Iceye-X1-tutkasateelliitti pääsi matkaan Intiasta. Havainnekuvassa se näyttää tältä. Kuva: Iceye

Yhtiö tiedotti saaneensa satelliittiin viestiyhteyden.

Ensimmäinen kaupallinen suomalaissatelliitti on laukaistu. 70 kilon painoinen ja mitoiltaan suunnilleen vanhan putkitelevision kokoinen Iceye-X1-tutkasatelliitti kohosi avaruuteen intialaisen kantoraketin kyydissä perjantaiaamun kello kuusi Suomen aikaa.

Intialaisen avaruustutkimusjärjestön Isron Psvl-C40 -kantoraketti jyrisi ilmaan Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta, joka sijaitsee pienellä saarella Intian itärannikolla. Satelliittiin saatiin viestiyhteys aamulla kello 7.20, eli kaikki sujuu toistaiseksi hyvin.

Saman raketin kyydissä avaruuteen nousi myös 30 muuta satellittia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iceye-X1 on varustettu tarkalla tutkajärjestelmällä, ja lennon tarkoitus on kokeilla sen toimintaa. Niin sanotulla sar-tutkalla voidaan ottaa tarkkoja kuvia maanpäällisistä kohteista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että tutkan avulla voidaan esimerkiksi tarkkailla merijään muutoksia ja öljyvuotoja tai auttaa ehkäisemään laitonta kalastusta. Tutka näkee kohteensa säästä ja vuorokaudenajasta riippumatta.

Tällaisia tutkajärjestelmiä käytettiin ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain asevoimien tiedustelukoneissa 1960-luvulla.

Iceye on suomalainen avaruusteknologian startup-yritys, joka on lähtöisin Aalto-yliopiston piensatelliittiohjelmasta. Teekkarit Rafal Modrzewski ja Pekka Laurila saivat idean tehdä liiketoimintaa avaruudesta otettujen reaaliaikaisten tutkakuvien avulla. Yritys on kerännyt miljoonarahoituksen.

”Emme tienneet, kuinka monimutkaista tutkan rakentaminen olisi. Ehkä juuri siksi halusimme rakentaa sellaisen”, Laurila kertoi vuonna 2015.

Nyt tämä tutka kiertää maapalloa. Kyseessä on vasta prototyyppi, ja tämän vuoden aikana avaruuteen on tarkoitus lennättää vielä kaksi tällaista koesatelliittia.

Jos kaikki menee hyvin, yritys aikoo lopulta laukaista avaruuteen 18 tutkasatelliitin parven, jolla pystyttäisiin kuvantamaan mikä tahansa paikka maailmassa kahden tunnin sisällä sääolosuhteista riippumatta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen suomalainen satelliitti. Aalto-yliopiston Aalto-1 ja Aalto-2 laukaistiin avaruuteen viime vuonna. Iecye-X1 on kuitenkin ensimmäinen kaupallinen suomalaissatelliitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla