Norjalaisen matemaatikon Niels Henrik Abelin (1802-1829) muistoksi nimetty Abelin matematiikkapalkinto myönnettiin torstaina ensimmäistä kertaa. Palkinnon saa ranskalainen Jean-Pierre Serre, joka on ansioitunut topologian, lukuteorian ja algebrallisen ...

Norjalaisen matemaatikon Niels Henrik Abelin (1802-1829) muistoksi nimetty Abelin matematiikkapalkinto myönnettiin torstaina ensimmäistä kertaa. Palkinnon saa ranskalainen Jean-Pierre Serre, joka on ansioitunut topologian, lukuteorian ja algebrallisen geometrian tutkija, Abel-palkintolautakunta kertoo. Vuonna 1926 syntyneen Serren kyvykkyyttä kuvaa sekin, että hänen selvityksensä elliptisistä käyristä auttoivat kymmenkunta vuotta sitten Andrew Wilesia todistamaan Fermat'n suuren lauseen oikeaksi.

Vaikka Serre on teoreetikko, hänen tuloksiaan on voitu käyttää turvallisten salakirjoitusmenetelmien laatimisessa ja myös kehitettäessä keinoja, joilla tiedonsiirrossa syntyneet virheet korjautuvat automaattisesti. Nämä molemmat ovat internet-yhteyksissä ensiarvoisen tärkeitä.

Palkinnon suuruus on kuusi miljoonaa kruunua eli noin 760 000 euroa, joten se on rahallisestikin Nobelin palkinnon luokkaa. Matematiikasta ei nobeleita jaeta. Abelin palkinto ojennetaan saajalleen Oslossa 3. kesäkuuta.

Abelin ehkä maineikkain teko aikoinaan oli todistus, jonka mukaan viidennen asteen yhtälölle ei ole olemassa yleistä ratkaisukaavaa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla