Amerikkalaispotilaalle asennettiin viime viikolla maailman ensimmäinen itsestään toimiva keinosydän. Titaniumista ja muovista rakennettu pumppu käy omilla paristoilla, eikä siinä ole ihon läpäiseviä putkia tai johtoja. Laite kiinnitettiin poistetun syd...

Amerikkalaispotilaalle asennettiin viime viikolla maailman ensimmäinen itsestään toimiva keinosydän. Titaniumista ja muovista rakennettu pumppu käy omilla paristoilla, eikä siinä ole ihon läpäiseviä putkia tai johtoja. Laite kiinnitettiin poistetun sydämen jäännöksiin, kammioiden ylempiin osiin ja päävaltimoon eli aorttaan. Leikkaus sujui hyvin ja potilaan tila on vakaa, kertoo The New York Times .

Koska elinluovuttajia ei ole tarpeeksi, lääkärit ovat kehitelleet keinosydämiä jo parikymmentä vuotta. Nykyisin käytössä olevat laitteet eivät ole varsinaisia keinosydämiä. Ne ovat kammiotoiminnan mekaanisia tukijärjestelmiä, jotka on tarkoitettu väliaikaisiksi apukeinoiksi odotettaessa sydämen parantumista tai elinsiirtoa. Pisimmillään ne antavat vuosia lisäaikaa.

Nyt asennettu kilon painoinen Abicor-keinosydän on kehitetty pysyväksi vaihtoehdoksi niille, joiden sydän on vaurioitunut sepelvaltimotaudin tai sydänkohtauksen seurauksena. Amerikkalaispotilas oli ollut ennen leikkausta lähellä kuolemaa ja lääkärit lupasivat hänelle enää kuukauden elinaikaa. Siirron tehneiden Louisvillen yliopiston kirurgien mukaan keinosydämen avulla potilas elää tuplasti pidempään.

Abicor on toinen täydellinen keinosydän, jota on kokeiltu ihmisillä. Aiempi yrittäjä, vuonna 1982 testattu Jarvik-7 on vain peukalonpään kokoinen laite, mutta se tarvitsee tuekseen useita lisälaitteita, jotka on kytketty letkuilla potilaaseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla