Kuva: <span class="photographer">Franck Marchis/UC Berkeley and VLT.</span>
Kuva: Franck Marchis/UC Berkeley and VLT.

Yksi tuhannesta Aurinkoa kiertävistä asteroideista yllättää. Sillä on oma planeettajärjestelmä.

Yksi tuhannesta Aurinkoa kiertävistä asteroideista yllättää. Sillä on oma planeettajärjestelmä.

”En voinut uskoa, että me löysimme sen”, iloitsee Franck Marchis Berkeleyn yliopiston tiedotteessa. Hän puhuu ensimmäisestä tunnetusta kolmoisasteroidista, jota oltiin etsitty jo pitkään.
Moninkertaisia asteroideja on etsitty, sillä ns. ”törmäysmalli” ennustaa niitä olevan. Törmäysmallin mukaan asteroidit saavat kumppaneita suurten ja pienten asteroidien välisissä törmäyksissä. Pieni saattaa näet hajota kolarissa kokonaan ja sen rippeistä voi muodostua useita kiertolaisia. Asteroidivyöhykkeeltä, joka sijaitsee Marsin ja Jupiterin ratojen välissä, onkin löytynyt useita kymmeniä kaksoisasteroideja. Nyt sieltä löytyi siis kolmoisasteroidi.
Marchisin ja kumppaneiden löytö on itse asiassa vain seitsemän kilometrin kokoinen murikka, joka kiertää 280 kilometristä 87 Sylvia asteroidia. Sylvian toinen kiertolainen, joka on läpimitaltaan 180 kilometriä, löytyi jo neljä vuotta sitten. Koska 87 Sylvia on nimetty Rooman kaupungin myyttisen perustajan äidin Rhea Sylvian mukaan, Marchis työtovereineen ehdotti sen kiertolaisten nimiksi Romulus ja Remus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla