Monet'n maalaus poppeleista rannalla. Kuva: Science
Monet'n maalaus poppeleista rannalla. Kuva: Science

Suomalaistutkijat osallistuivat jättipoppelin geenien tunnistamiseen.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on saanut ensimmäisen puun genomin luettua. Kyseessä on jättipoppeli (Populus trichocarpa). Niitä kasvaa luonnostaan Yhdysvaltain länsirannikolla, meillä niitä on istutettu puistoihin. Jättipoppeli on kolmas kasvilaji lituruohon ja riisin lisäksi, jonka koko genomi on selvitetty.

Varsinainen emäsjaksojen sekvenssointi tehtiin Yhdysvalloissa. Geenien tunnistamiseen osallistui Suomesta kaksi Helsingin yliopiston ryhmää: professori Jaakko Kangasjärven ryhmä selvitti etyleeni- ja professori Yrjö Helariutan ryhmä sytokiniinisignalointiin liittyvät geenit

Kangasjärven mukaan jättipoppelilla on enemmän geenejä kuin millään muulla tähän mennessä selvitetyllä lajilla. Jättipoppelilla on 44 000 geeniä, riisillä 38 000 ja lituruoholla 31 000. Ihmisellä niitä vähemmän kuin lituruoholla, noin 30 000.

Erot geenien määrässä ihmisten ja kasvien välillä johtuvat erilaisesta tavasta tehdä proteiineja. Kasveilla yksi geeni vastaa yhdestä proteiinista, kun eläimillä yksi geeni voi koodata useita eri proteiineja.

Tutkimus osoitti myös, että jättipoppeli on hiljan saanut lisää geenejä. Sen genomi on kahdentunut noin 8-13 miljoonaa vuotta sitten. Geenien kaksoiskopioituminen ei ole kuitenkaan ollut täydellinen, vaan 1,5-kertainen. Kangasjärven mukaan duplikoituminen on kasveilla yleinen tapa saada uusia geenejä, jotka voivat ruveta hoitamaan uusia tehtäviä.

Jättipoppelin toivotaan tuovan lisää tietoa puiden evoluutiosta ja biologiasta. Ruohovartisista kasveista poiketen puiden on tultava toimeen samalla kasvupaikalla jopa satojen vuosien ajan, ja niiden on kuljetettava ravintoa ja informaatiota kymmenien metrien matka juurista latvuksiin. Nyt tutkijat voivat selvittää, miten puuvartisten kasvien geenit eroavat ruohovartisten kasvien geeneistä.

Jättipoppelin genomin tutkimuksesta odotetaan myös muunlaista hyötyä. Kangasjärvi muistuttaa, että 50 miljoonaa dollaria maksaneen tutkimuksen rahoitti Yhdysvaltain Energiaministeriö, jolla on omat odotuksensa puista saatavalle bioenergialle.

Lehtipuun jälkeen voisi odottaa, että seuraavaksi olisi vuorossa havupuun sekvenointi. Sitä kuitenkin saadaan luultavasti odottaa pitkään, sanoo Kangasjärvi. Havupuilla on jättipoppeliin verrattuna lähes kymmenkertainen määrä dna:ta. Siinä missä jättipoppelin genomissa on 500 miljoonaa emäsparia, havupuilla on 30 000 miljoonaa emäsparia. Vertailun vuoksi ihmisellä on 3 200 miljoonaa emäsparia ja ohralla 4 900.

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.