Demokratian mestareita ovat mehiläiset. Päätöksentekoa ohjaa koko kollektiivin paras. Kuva: Shutterstock
Demokratian mestareita ovat mehiläiset. Päätöksentekoa ohjaa koko kollektiivin paras. Kuva: Shutterstock

Edelleen ne tavoittelevat yhteistä etua hanakammin kuin me ihmiset.

Jos sinulta kysyttäisiin, mistä demokratia on peräisin, mitä vastaisit? Otaksuttavimmin: antiikin Kreikasta. Niin vastaisivat muutkin, sillä niin meidät on opetettu uskomaan.

Oppikirjamme toistavat suurta kertomusta siitä, kuinka antiikiin Kreikan viisaat valtiomiehet yhdistivät demoksen ʾkansanʾ ja krateinin ʾhallinnanʾ. Muutoksen aloittajakin on tiedossa: Ateenan kaupunkivaltion johtaja Kleisthenes. Hän oli ensimmäinen, joka perustuslailla siirsi poliittista päätösvaltaa yksinvaltiailta kansalle, joka tosin tuolloin kattoi vain vapaat miehet.

Jos tämä olisi koko totuus demokratian synnystä, voisimme nyt viettää länsimaisen kansanvallan 2 525-vuotisjuhlaa. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun valtio-oppineet ja yhteiskuntahistorioitsijat ovat raaputtaneet suuren kertomuksen pintaa, he ovat huomanneet, etteivät kreikkalaiset keksineet vallanjaon ideaa omasta päästään. Se oli purjehtinut Balkanin niemimaalle kauppalaivoissa Lähi-idästä, ja sitten kreikkalaiset vain muokkasivat tuontituotteesta sen antiikin demokratian, jonka me tunnemme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähi-itä ei ole paikka, joka nykyään ensimmäiseksi tulee mieleen demokratiasta, mutta sinne tutkijat paikantavat meille itsestäänselvän hallintomallin vanhimmat tunnetut juuret. Tämä varhainen demokratia näkyi sikäläisten suku- ja heimoyhteisöjen kollektiivisessa päätöksenteossa. Tähän viittaa muun muassa jo muinaisessa Mesopotamiassa tunnettu suvun piiriä tarkoittava sana dmos.

Tarina ei pääty tähän.

Eläimillä luontaista

Nykyään tutkijoilla on tapana ylittää tieteenalojen rajoja. Niin ovat tehneet myös demokratiatutkijat – ja päätyneet eläinmaailmaan.

Eläinkunnassa esiintyy demokraattista käyttäytymistä hyvin laajalti. Demokratiaa harjoittavat pienet ja suuret, niin bakteerit, mehiläiset, apinat kuin valaat. Käytännöistä on löytynyt myös yhteinen nimittäjä.

Eläinten demokratiassa ei menesty lehmänkaupoilla, propagandistisella kiihotuksella tai miellyttävällä ulkonäöllä. Argumentit ratkaisevat. Vaihtoehdoista voittaa kanta, joka koituu yhteiseksi hyväksi, toimii kaikkien parhaaksi.

Eläinten luontainen demokraattisuus on saanut tutkijat jopa ajattelemaan, ettei demokratia ole keksintö ollenkaan – ei ainakaan ihmisten keksintö. Se on elämän elinehto.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on laaja artikkeli, jossa Åbo Academin valtiotieteilijä Lauri Rapeli päivittää käsitykset demokratian synnystä, vaiheista ja perimmäisestä luonteesta.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä238

Punde kirjoitti:
bd... on ymmärtänyt demokratian väärin. Se ei ole enemmistön tyranniaa.

Kyllä se sitä viimekädessä on. Ei demokratia sitä tarkoita, että kaikilla olisi hyvä olla tai mitään vastaavaa, vaan sitä, että vallankäytöllä on enemmistön tuki takanaan. Jos enemmistön ja vähemmistön edut ovat ristiriidassa, joutuu vähemmistö tyytymään enemmistön päätökseen.

tammukka
Seuraa 
Viestejä7890

Demokratia on eräs IHMISTEN tavoista järjestää yhteisön menettelytavat ja hallinto. Ei eläinkunnasta löydy samanlaista . Tuo artikkeli on eräänlaista eläinten inhimillistämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla