Tapaamme vaihtaa samanlaiseen. Kuva: Shutterstock
Tapaamme vaihtaa samanlaiseen. Kuva: Shutterstock

Näytämme ihastuvan aina samanlaisiin tyyppeihin, tuore tutkimus sanoo.

Kun ihminen etsii seurustelukumppania, hän arvioi usein, onko ehdokas niin sanotusti omaa tyyppiä.

Tuore kanadalainen tutkimus vahvistaa, että ihmiset etsivät samantyyppistä kumppania kerta toisensa jälkeen.

Näin käy, vaikka ihmiset päättäisivät epäonnistuneen suhteen jälkeen, että seuraava kumppani on varmasti erilainen tyyppi kuin edellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tutkimuksemme osoittaa, että on vahva taipumus jatkaa seurustelemista samanlaisen persoonallisuuden kanssa”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Yoobin Park Toronton yliopiston tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parkin ja Geoff MacDonaldin tutkimus on julkaistu Pnas-tiedelehden tuoreessa numerossa.

Kaksikko vertaili 332 ihmisen nykyisten ja entisten kumppaneiden persoonallisuuksia. Aineistona heillä oli parisuhde- ja perhedynamiikkaa selvittänyt Saksan perhepaneelitutkimus yhdeksän vuoden ajalta.

Osallistujat vastasivat 21 kysymykseen. Niissä kartoitettiin esimerkiksi vastaajan ulospäinsuuntautuneisuutta, tunnollisuutta ja neuroottisuutta. Entisiltä ja nykyisiltä kumppaneilta saatiin myös vastaukset.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä on taipumus etsiä romanttiseksi kumppaniksi ihmisiä, joilla on samankaltaisia persoonallisuuden piirteitä kuin henkilöllä itsellään.

Vielä vahvempi piirteiden samankaltaisuus oli kuitenkin ihmisen nykyisillä ja entisillä kumppaneilla.

Tutkijat myöntävät, että samanlaisissa tapahtumissa käyminen tai samassa ammatissa työskentely voivat vaikuttaa siihen, että ihmisten entisillä ja nykyisillä kumppaneilla näyttää olevan samanlaisia piirteitä.

Entisten ja nykyisten kumppaneiden samankaltaisuus oli heikompaa niillä, jotka ovat suuntautuneita ulospäin ja avoimia uusille kokemuksille.

Jos uusi kumppani muistuttaa persoonallisuudeltaan entistä, kannattaa tutkijoiden mukaan muistella, mikä edellisessä suhteessa onnistui ja mikä ei. Se voi Parkin mukaan olla hyvä tapa aloittaa uusi suhde.

Vierailija

Keijona kirjoitti:
Lainaus:
Jos vaihtamalla ei paranisi, kaikki olisivat onnellisimpia ensirakkautensa kanssa. En usko, että kovin moni kaipailee ensirakkautensa perään. Jotkut toki, mutta epäilen että ehdoton enemmistö ei.

Ruoho on vihreämpää jnejne...  Tuttavapiirissä on kyllä ojasta allikkoon esimerkkejä. Virheitä voi olla hankala myöntää, joten  uudenparemman kulissia  ollaan  motivoituneita ylläpitämään.

Sellaisen neuvon voi antaa, että ainakaan naiseksälle ei koskaan kannata näyttää että  uuden kanssa menisi paremmin tai muutenkaan  tuoda julki että uusi olisi parempi. 

Koira on naista viisaampi. Se ei hauku isäntäänsä.

https://fi.wikiquote.org/wiki/Ven%C3%A4l%C3%A4isi%C3%A4_sananlaskuja

Aika moni hehkuttaa ja kuitenkin ollaan menossa pettymyksestä toiseen.
Mut onnistuminenkin saattaa vaan johtua siitä että uuden kanssa ei toista niitä omia virheitään niin elämä muuttuuki paremmaks. Ei se aina ole sitä että toinen on parempi vaan usein sitä että ite on parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla