Gluteenitonta leipää suoraan uunista.
Gluteenitonta leipää suoraan uunista.

Keliaakikkoa vaivaava gluteeni voidaan pilkkoa entsyymillä vaarattomaksi.

Viljanjyvissä gluteenia pilkkovat proteaasientsyymit voitaisiin värvätä keliaakikon avuksi, lupaa Tampereen yliopistossa tehty väitöskirja. Kyseisiä entsyymejä voitaisiin mahdollisesti käyttää joko keliakian lääkehoidon kehittämiseen tai uusien, ravinteikkaampien ja maukkaampien gluteenittomien elintarvikkeiden valmistamiseen.

Luonnossa proteaasit osallistuvat viljakasvien jyvissä gluteenin täydelliseen pilkkomiseen. Siksi niitä voitaisiin käyttää gluteenin hajottamiseen myös elintarvikkeissa. Juuri vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa keliakian suolisto-oireet.

Satumarja Stenman eristi väitöstutkimuksessaan proteaaseja idätetyistä viljanjyvistä. Gluteeni hajosi entsyymien avulla tehokkaasti lyhyiksi peptideiksi. Pilkotut peptidit eivät enää aiheuttaneet voimakasta tulehdusreaktiota keliakian solu- ja kudosviljelymalleissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä hetkellä keliakiaa pystytään hoitamaan vain välttämällä vehnää, ohraa ja ruista eli gluteenittomalla ruokavaliolla. Käyttämällä hyväksi proteaasientsyymejä voitaisiin esimerkiksi ruista lisätä turvallisesti gluteenittomiin leipomotuotteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useat potilaat kokevat gluteenin täydellisen poistamisen ruokavaliosta hankalaksi varsinkin sosiaalisissa tilanteissa sekä matkoilla. Gluteenittomasta dieetistä poiketaan siksi helposti. Viime vuosina keliakiaan on alettu ehdottamaan vaihtoehtoisia hoitoja. Yksi suuntaus pilkkoa gluteeni vaarattomaan muotoon erilaisilla entsyymivalmisteilla jo ennen kuin se pääsee ohutsuolen limakalvolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla