Yksi historian suurimmista tieteellistä huijauksista on ihmisen ja apinan välimuodoksi väitetty Piltdownin ihminen. Väärennetty ihmiskallo "löytyi" vuonna 1912 Englannista. Kuvassa kopio kallosta.
Yksi historian suurimmista tieteellistä huijauksista on ihmisen ja apinan välimuodoksi väitetty Piltdownin ihminen. Väärennetty ihmiskallo "löytyi" vuonna 1912 Englannista. Kuvassa kopio kallosta.

Syynä saattaa olla kireä kilpailu rahoituksesta.

Huijaaminen ja plagiointi saattaa olla tiedemaailmassa paljon yleisempää kuin tähän asti on uskottu. Tuoreen tutkimuksen perusteella epärehellisyydet ovat merkittävä syy tutkimusten vetämiseen pois tieteellisistä lehdistä.

Poisvetämisellä tarkoitetaan julkaistun tutkimuksen perumista ja poistamista tutkimustietokannoista.

Tulosten väärentäminen, plagiointi ja muu huijaaminen voivat selittää jopa valtaosan tutkimusten poisvedoista, vaikka tieteellisten lehtien virallinen selitys on usein armollisempi. Kaunisteluilla saatetaan suojella vilppiin syyllistyneiden mainetta, selvityksen tekijät arvelevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli kahdentuhannen poisvedetyn biolääketieteellisen tutkimuksen selvitys osoitti, että vain 21 prosenttia poisvedoista johtuu tutkimuksessa olevista virheistä, vaikka aiemmat arviot ovat pitäneet niitä yleisimpänä syynä poisvetoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtaosa eli 43 prosenttia tapauksista johtui tulosten väärentämisestä tai epäillystä väärennyksestä, 10 prosenttia johtui plagioinnista eli toisten tulosten kopioimisesta ja 14 prosenttia tuplajulkaisemista eli samojen tulosten raportoimisesta useassa lehdessä. Loput 12 prosenttia jäi vaille selvää syytä.

Tutkijat uskovat huijaamisen myös yleistyneen viime vuosina. Pääsyynä he pitävät kovaa kilpailua rahoituksesta ja maineesta, jotka kummatkin riippuvat julkaistujen tutkimusten määrästä.

Tutkijat myös korostavat, että valtaosa maailman tutkimuslaboratorioista on rehellisiä ja luotettavia. Tässä selvityksessä 43 prosenttia huijauksista oli peräisin vain 38 laboratoriosta.

Poisvedettyjen tutkimusten osuus kaikista on kymmenkertaistunut sitten vuoden 1975.

Tulokset julkaisi PNAS.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kuuluisasta huijauksesta, Piltdownin ihmisestä, lisää Tiede-lehden 1/2008 artikkelissa Piltdownin ihminen oli pitkitetty jäynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla