Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Punasolujen tuotantoa lisäävä geenihoito on muutaman vuoden päästä valmis käytettäväksi. Urheilijoiden voi olla vaikea pitää näppinsä siitä erossa.

Eposta voi tulla ensimmäinen geenidopingaine muutaman vuoden sisällä, ennusti johtava geenidopingin tutkija Bengt Saltin Kööpenhaminan yliopistosta Tieteen päivillä.

Erytropoietiini eli epo lisää punasolujen tuotantoa ja sitä kautta hapenottokykyä. Kestävyysurheilijat ovat käyttäneet epoa dopingaineena. Lääketieteessä on kehitteillä geenihoito, jolla keho saadaan itse tuottamaan lisää epoa. Tähän saakka se on ollut liian vaarallinen käytettäväksi, koska epon tuotantoa ei osata hallita, vaan punasoluja syntyy helposti vaarallisen paljon ja veri paksuuntuu. Nyt prosessia on opittu hallitsemaan paremmin, ja hoitomenetelmä voi olla käyttökelpoinen.

Nähtäväksi jää, malttaako urheiluväki olla käyttämättä sitä, Saltin sanoi Helsingin yliopistossa pitämässään luennossa. Muut dopingiksi mahdollisesti sopivat geenihoitojen muodot ovat toistaiseksi vaikeammin hyödynnettävissä urheilussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tieteen päivät internetissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla