Hiusta pantiin kasvamaan hiiren ihokudoksesta. Kuva: Sanford-Burnham Medical Research Institute
Hiusta pantiin kasvamaan hiiren ihokudoksesta. Kuva: Sanford-Burnham Medical Research Institute

Seuraavaksi näitä muunneltuja kantasoluja kokeillaan ihmisiin.

Ihmisen alkion kantasoluja on saatu muutettua karvatupen soluiksi, joista kasvoi hiuksia - hiirissä. Sanford-Burnhamin lääketieteellisen instituutin tutkijat uskovat, että heillä on pian keinot soluhoitoihin, joilla voi hoitaa kaljuuntumista.

Soluhoito helpottaisi miljoonien ihmisten elämää. Pelkästään Yhdysvalloissa noin 40 miljoonaa miestä ja 21 miljoona naista kärsii siitä, että hiuksia irtoaa liikaa tai heitä uhkaa kaljuuntuminen. 

Tutkijat kokeilivat hiuksen kasvatusta niin sanottujen pluripotenttien kantasolujen avulla. Niitä voi erilaistaa lähes kaikiksi ihmisen solutyypeiksi. Karvatupen solut ovat yksi ihmisen yli 200 solutyypistä, ja ne säätelevät hiuksen muodostumista ja kasvua. 

Käytetty menetelmä näyttää selvästi tehokkaammalta kuin nykyiset menetelmät, joilla on yritetty hoitaa hiustenlähtöä. Hiuksia on koetettu kasvattaa siirteillä.

Aikuisen ihmisen karvatupin solut eivät käy hyvin hiusten kasvatukseen tai siirtoon. Niitä ei yleensä saa tarpeeksi. Lisäksi siirretyt solut menettävät nopeasti kykynsä kasvattaa hiusta. Näin sanoo ikääntymistä tutkiva apulaisprofessori Alexey Terskikh Stanford-Burnhamin insituutista Kalifornian La Jollassa.

Kantasoluista erilaistetut karvatupen solut sen sijaan lähtivät kasvattamaan hiusta hiiressä. 

"Seuraavaksi istutamnme näitä kantasoluja vapaaehtoisiin ihmisiin. Etsimme jo henkilöitä, jotka suostuvat kokeiluun", sanoo Terskikh.

Kantasolututkimuksen julkaisi tieteen verkkolehti Plos One.