(Kuva: Ragesoss, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu)
(Kuva: Ragesoss, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu)

Yksinäisyydentunne ei lisää seniorien kuolleisuutta.

Aiempien tutkimuksen perusteella sekä eristäytyneillä että itsensä yksinäiseksi tuntevilla ihmisillä on riski kuolla muita nuorempina. Yksinäisyydentunteen vaikutukset eivät kuitenkaan selitä tätä riskiä, raportoivat Lontoon University Collegen epidemiologit artikkelissaan Pnas-lehdessä.

Andrew Steptoe ja kollegat seurasivat seitsemän vuoden ajan 6 500:aa yli 52-vuotiasta brittiläistä naista ja miestä, jotka osallistuivat laajaan ikääntymistutkimukseen. Jokaisesta tutkittavasta määritettiin, oliko hän sosiaalisesti aktiivinen vai eristynyt ja tunsiko hän itsensä jonkinasteisesti yksinäiseksi. Eristäytyneeksi katsottiin henkilö, joka  on niukasti yhteydessä sukulaisiinsa ja tuttaviinsa eikä osallistu järjestötoimintaan.

Tutkimusajan loppuun mennessä tutkittavista runsaat 900 kuoli. Terveyteen ja kuolemaan vaikuttaneita syitä analysoitaessa selvisi, että tässäkin tutkimuksessa eristyneisyys lisäsi kuoleman riskiä. Ensi katsomalta yksinäisyydentunnekin näytti lisäävän sitä, mutta tarkempi analyysi paljasti tämän eristyneisyyden ja sairauksien vaikutukseksi. Esimerkiksi moni, joka oli eristyksissä, myös tunsi itsensä yksinäiseksi. Kun muut vaikuttajat analyysissä suljettiin pois, tuo koettu yksinäisyydentunne ei kuitenkaan lisännyt kuoleman riskiä. Tunne ei siis voine selittää eristyneisyyden vaarallisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat huomauttavat, että tämän tuloksen perusteella on tärkeämpää pyrkiä vähentämään ihmisten eristyneisyyttä kuin lievittää heidän yksinäisyydentunnettaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla