Siviilisäädyn muutokset altistavat lisäkiloille.
Siviilisäädyn muutokset altistavat lisäkiloille.

Sekä avioliitto että -ero näkyvät vaa'assa.

Ihmisten paino muuttuu, kun he solmivat avioliiton tai purkavat sen. Kuitenkin suuri painonnousu uhkaa herkemmin miehiä juuri eron jälkeen ja naisia puolestaan heidän mentyään naimisiin, kertoivat Ohion osavaltionyliopiston tutkijat Yhdysvaltain sosiologisen yhdistyksen vuosikokouksessa.

Avioaseman muutosten lihottava vaikutus havaittiin etenkin yli 30-vuotiaiden joukossa. Tutkimuksen aineisto ei kuitenkaan paljasta, mistä miesten ja naisten tukevoitumisen erot johtuvat.

"Naimisissa olevilla naisilla on usein miehiä suurempi rooli kodin töissä, ja heillä voi olla vähemmän aikaa liikkua ja pysyä hyvässä kunnossa kuin ikäisillään naimattomilla naisilla", arvelee tutkimuksen toinen tekijä, professori Zhenchao Qian.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Toisaalta tutkimukset osoittavat, että miesten terveys hyötyy avioliitosta. Erotessaan he menettävät edun, mikä voi johtaa lihomiseen."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riski suureen painonmuutokseen naimisiinmenossa ja erossa voimistuu iän myötä kolmekymppisestä lähtien. Syyksi tutkija Dmitry Tumin arvelee sitä, että ajan kuluessa ihmisten liikunta- ja ruokailutottumukset vakiintuvat, ja avioliiton tai eron kaltainen elämänmuutos on suurempi shokki kuin se olisi nuorempana. "Sellainen voi todella vaikuttaa painoon", Tumin toteaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin muutosta vain pari vuotta naimisiinmenon tai eron jälkeen, joten tilanne voi hyvin vaihtua pidemmällä ajalla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla