Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Sama on aiemmin havaittu miehillä tehdyissä tutkimuksissa.

Esikoisena syntynyt nainen on lihavampi aikuisena kuin sisarensa, kertoo tuore Ruotsissa tehty tutkimus.

Joukko terveystutkijoita halusi selvittää, vaikuttaako syntymäjärjestys aikuisten naisten pituuteen ja painoon. He saivat tiedot Ruotsin syntymärekisteristä, jota alettiin koota vuonna 1973. Se sisältää tiedot lähes kaikista syntymistä Ruotsissa, kuten myös raskaana olevan äidin synnytystä edeltävistä terveystarkastuksista.

Tutkijat keskittyivät naisiin, jotka syntyivät ajanjaksolla 1991–2009 ja olivat vähintään 18-vuotiaita ensimmäisen raskauden aikaan. Heidän äitinsä oli myös vähintään 18-vuotias, kun lapsi syntyi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiedoista saatiin koottua yli 13 000 sellaista sisarusparia, joiden elämää voitiin seurata pitempään. Kaikki olivat syntyneet joko ensimmäisenä tai toisena lapsena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimushenkilöiden paino ja pituustiedot koottiin. Tietoja kerättiin myös nykyisestä terveydestä ja elämäntavasta. Tutkijat ottivat huomioon myös yhteisiä geneettisiä ja ympäristöllisiä tekijöitä. Kaksosia ei otettu tutkimukseen.

Tarkastelussa huomattiin, että syntyessään esikoiset olivat hieman kevyempiä kuin toisena syntyneet sisaret.

Kuitenkin kun erikoiset olivat aikuisina raskaina, heidän painoindeksinsä oli 2,4 prosenttia korkeampi kuin toisena syntyneen sisarensa. He olivat myös 29 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia ja 40 prosenttia todennäköisemmin lihavia kuin toisena syntyneet sisaret. Samalla he olivat myös hieman pitempiä, vain 1,2 milliä tosin.

Lasten lukumäärä perheessä ei vaikuttanut painoindeksiin tai lihavuuteen. Mutta jos sisaruksia oli enemmän, he olivat todennäköisemmin lyhyempiä kuin vanhemmat sisarensa.

Ruotsalaishavainnot vahvistavat aiempia miehillä tehtyjä laajoja tutkimuksia.

Näyttöä on myös siitä, että esikoisilla saattaa olla suurempi riski saada diabetes ja korkea verenpaine myöhemmin elämässään kuin sisaruksillaan.

Syntymärjärjestyksen terveyteen vaikuttavista mekanismeista ei ole selvyyttä. Pienentynyt perhekoko voi kuitenkin olla osasyy siihen, että aikuisten painoindeksi on kasvanut koko maailmassa.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Epidemiology & Community Health.

Sisältö jatkuu mainoksen alla