Curtis Marean löysi vanhimmat merkit nykyihmisen rantaelämästä. Kuva: <span class="photographer">Don Johanson, Arizona State University</span>
Curtis Marean löysi vanhimmat merkit nykyihmisen rantaelämästä. Kuva: Don Johanson, Arizona State University

Nykyihminen nautiskeli meren antimista jo 164 000 vuotta sitten.

Tuoreimmat todisteet nykyihmisen varhaisvaiheista löytyivät Etelä-Afrikan itärannikolta, kun antropologi Curtis Marean Arizonan osavaltionyliopistosta kollegoineen kaivoi esiin simpukankuoria ja kivisiä teriä Pinnacle Pointissa sijaitsevasta luolasta.

Ryhmä ajoitti löytönsä noin 164000 vuoden ikäisiksi. Marean mukaan nyt tutkittu luola oli tuolloin kävelymatkan päässä rannasta. Tutkijat ounastelevat, että juuri meriruoan runsaus sai ihmiset pysyttelemään rannan läheisyydessä: meneillään oli kylmä ja kuiva kausi, ja elinkelpoiset alueet harvassa.

Tähän asti vanhimmat todisteet Homo sapiensin asumisesta rannikolla ja meren antimien hyödyntämisestä olivat 125 000 vuoden takaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt löydetyt kiviterät ovat tähän asti vanhimmat nykyihmisen työstämät. Osa niistä on vain sentin pituisia. Luolasta paljastui myös punamultapigmenttiä, jota tutkijat arvelevat käytetyn koristeluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset julkaisee Nature tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla