Ihmeitä - kävelyretkiä kaikkeuteen päätti Esko Valtaojan tiedettä popularisoivan trilogian.
Ihmeitä - kävelyretkiä kaikkeuteen päätti Esko Valtaojan tiedettä popularisoivan trilogian.

Elämäntyöpalkinto myönnettiin Itämeren kysymyksiä tunnetuksi tehneelle Juha Nurmiselle.

Opetusministeriö on myöntänyt vuoden 2008 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle heidän ansioistaan tiedonjulkistamisessa. Palkinnot ovat suuruudeltaan 10 000 euroa.

Elämäntyöpalkinto myönnettiin Juha Nurmiselle, joka on tehnyt mittavan elämäntyön tiedon lisääjänä Itämeren ja sen ranta-alueiden historiasta, kulttuurista ja ympäristön tilasta.

Lisäksi palkinnon saavat toimittaja Eeva Luotonen, professori Max Engman, filosofian tohtori Lena Huldén, professori Pentti Huovinen ja kuvittaja Irmeli Matilainen, psykologian tohtori Eija Palosaari ja professori Esko Valtaoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Professori Esko Valtaoja on kuuluisa tiedettä tunnetuksi tekevästä kirjatrilogiasta Kotona maailmankaikkeudessa (2001, Ursa), Avoin tie. Kurkistuksia tulevaisuuteen (2004, Ursa) ja Ihmeitä. Kävelyretkiä kaikkeuteen (2007, Ursa)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turkulainen avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja nousi vuoden 2007 Tiedebarometrissa geenitutkija Leena Palotien ja tietotekniikkaguru Linus Torvaldsin ohella niiden harvojen suomalaisten nykytutkijoiden joukkoon, jotka myös suuri yleisö tuntee.

Valtaoja on arvostettu tieteentekijä, mutta samalla verraton tiedon popularisoija. Monista kollegoistaan poiketen hän on uskaltanut panna likoon myös persoonansa.

Esko Valtaojan teostrilogian viimeinen osa Ihmeitä ilmestyi vuonna 2007. Teossarja on saanut poikkeuksellisen laajaa huomiota, voittihan sen vuonna 2001 ilmestynyt ensimmäinen osa Kotona maailmankaikkeudessa Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2002. Trilogian toinen osa Avoin tie ilmestyi vuonna 2004.

Teostensa ansiosta Valtaoja on 2000-luvulla noussut populaaritieteellisen kirjallisuuden yhdeksi kiistattomista suomalaisista kärkinimistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla