Kuva: <span class="photographer">Universal Pictures</span>
Kuva: Universal Pictures

Naishormoni pistää hiiren tappelemaan ja puolustamaan reviiriään.

Aggressiivisuudesta syytetään usein testosteronia, mutta yhdysvaltalais-japanilainen tutkijaryhmä osoitti hiirillä, että ärhentelyn taustalla lurkkii myös naishormoni estrogeeni.

"On jo pitkään oletettu, että estrogeenia tarvitaan aivojen ja käyttäytymisen maskuliinistumiseen", sanoo tutkimusryhmään lukeutunut Nirao Shah Kalifornian yliopistosta. "Nyt saimme ensi kertaa näyttöä siitä, miten se sen tekee."

Viisivuotisen tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että sukupuolityypillinen käyttäytyminen nojaa aromataasi-entsyymiä ilmentäviin hermosoluihin. Aromataasi muuntaa testosteronia estrogeeniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uros- ja naarashiirien aivoista löytyi mittavia eroja juuri aromataasia ilmentävien hermosolujen lukumäärissä ja yhteyksissä. Uroksilla näitä soluja oli enemmän alueilla, jotka säätelevät muun muassa aggressiivisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat havaitsivat, että poikasina estrogeeniä saaneiden naaraiden aromataasihermosoluverkosto kehittyi samanlaiseksi kuin uroksilla, ja ne myös käyttäytyivät aggressiivisesti ja puolustivat reviiriä kuten urokset.

Jos naishormoni piilee miehelle tyypillisen käyttäytymisen taustalla, mikseivät tytöt sitten käyttäydy kuin pojat?

Shah'n mukaan tätä selittää se, että munasarjat eivät eritä mitään hormonia kehityksen alkuvaiheessa, mutta urosten elimistö tuottaa testosteronia jo varhain. Ainakin osan tästä testosteronista aromataasi muuntaa estrogeeniksi.

"Jää nähtäväksi, johtuuko vaihtelu stereotyyppisessä miesten käyttäytymisessä eroista varhaisessa estrogeenialtistuksessa", Shah pohtii.

Hän huomauttaa, ettei testosteronikaan ole silti päässyt viattomien kirjoihin.

Testosteronin vaikutuksesta kertoo esimerkiksi se, että estrogeenin poikasina miehistämät naaraat tappelevat, mutta vähemmän kiivaasti kuin urokset. Jos näiden naaraiden munasarjat poistetaan ja niille annetaan testosteronia, ne ärhäköityvät.

"Testosteroni näyttää vähintäänkin voimistavan aggressiivisuutta", Shah summaa.

Tutkimuksen julkaisi Cell.

Sisältö jatkuu mainoksen alla