Nykyterveydenhuollossa mobiiliverkko on ollut tärkeä erityisesti luonnonkatastrofeissa, kuten Haitin 2010 maanjäristyksen jälkeen.
Nykyterveydenhuollossa mobiiliverkko on ollut tärkeä erityisesti luonnonkatastrofeissa, kuten Haitin 2010 maanjäristyksen jälkeen.

Aluksi syrjäseuduille, sitten joka paikkaan, uskovat tutkijat.

Matkapuhelinverkon alueella asui jo pari vuotta sitten 90 prosenttia maailman väestöstä, ja älypuhelimiin on tehty kymmeniä sovelluksia, jotka auttavat määrittämään sairauksia ja seuraamaan pitkäaikaissairaiden tilaa. Varsinaisten lääketieteellisten laitteiden etäkäyttöön paras on kuitenkin siihen tarkoitukseen tehty mobiililaite, kirjoittavat kanadalaiset tutkijat artikkelissaan, jonka julkaisi Canadian Medical Association Journal. He kokeilivat laitetta simuloidussa onnettomuudessa Kanadan syrjäseudulla ja todellisissa sikiötutkimuksissa Bolivian Andeilla.

Lääketieteelliseen käyttöön suunnitellussa mobiililaitteessa on muun muassa kytkentäportit kannettaville ultraääni- ja sydänmonitorointilaitteille, tarkka kamera ja salaussysteemi potilastietojen lähetykseen. Tällaisia laitteita on vasta alettu valmistaa, joten tutkimustietoa niiden hyödyllisyydestä on niukasti.

Laitetestin ensimmäisenä osana Ivar Mendez ja Michiel Van den Hof Halifaxin Dalhousie-yliopistosta järjestivät Kanadassa simuloidun onnettomuuden, jonka uhrin hoitoa ohjattiin mobiiliverkon kautta satojen kilometrien päästä. Uhrin auttajalla ei ollut kokemusta kannettavan ultraäänilaitteen käytöstä, mutta etäopastuksen turvin hän teki sillä standardinmukaisen vamma-arvion.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Testin toisena osana synnytyslääkärit Kanadassa ja Bolivian pääkaupungissa tekivät etänä sikiöiden ultraäänitutkimuksia Bolivian Andeilla asuvilta odottavilta äideiltä ja keskustelivat näiden kanssa. Mobiililaitteeseen kytkettyä kannettavaa ultraäänilaitetta käyttivät paikalliset sairaanhoitajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällaisia laitteita varmaankin käytetään aluksi onnettomuuspaikoilla, syrjäseuduilla ja kehitysmaissa. Tutkijat uskovat, että niiden suurin vaikutus tulevaisuudessa on kuitenkin teollisuusmaiden perusterveydenhuollon mullistaminen. Hoito voi mennä potilaan luokse sen sijaan, että potilas matkustaa hoidettavaksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla