Sammakon kaulanahkakin on takertunut oksaan. Etana mötköttää vieressä oksan alapuolella. Kuva: John Gould
Sammakon kaulanahkakin on takertunut oksaan. Etana mötköttää vieressä oksan alapuolella. Kuva: John Gould

Kun tulee tarve puolustautua, etana erittää sekunissa superliimaa.

Eläimet puolustautuvat kynsin, hampain, pistimin ja myrkyin. Nyt on löytynyt luontokappale, joka puolustautuu liimalla.

Australialainen punakolmioetana, tieteelliseltä nimeltään Triboniophorus graeffei, erittää voimakkaasti tarttuvaa limaa joutuessaan ahdistetuksi. Uhkaava saalistaja voi juuttua paikoilleen päiväkausiksi, ja etanan henki säästyy.

Aiemmin on ajateltu, että jotkin etanalajit erittävät tahmeaa limaa tehdäkseen itsensä vaikeasti syötäviksi. Ryhmä tutkijoita huomasi toisenlaisen käytön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Löytömme osoittaa, miten tarttuvaa eritettä käytetään puolustautumiseen ja miten se pystyy torjumaan suhteellisen suuren saalistajan”, kertoo sähköpostitse Aarhusin yliopiston tutkija Jose Valdes, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erikoisen löydön teki alunperin Valdesin työtoveri, australialaisen Newcastlen yliopiston tutkija John Gould.

Eräällä öisellä ja sateisella kenttätyöjaksolla Watagansin vuorilla Australiassa hän huomasi kaatuneen eukalyptuspuun oksalla vihreän sammakon, joka oli juuttunut paikoilleen. Litoria chloris -sammakko jökötti aivan punakolmioetanan tuntumassa.

Epäilys heräsi, että etanan erite oli liimannut sammakon paikalleen, tutkijat kertovat Bioarxivissa julkaistussa tutkimusraportissa.

Sammakko oli lujasti oksassa kiinni vatsastaan, kaulastaan ja reisien sisäpinnoista. Se koetti päästä vapaaksi, muttei onnistunut yrityksissään.

Gould odotti kymmenen minuuttia, että sammakko pääsisi pinteestä. Kun se ei saanut irrotettua itseään, tutkija poimi koko oksan mukaansa.

Yliopiston laboratoriossa sammakko oli yhä seuraavanakin päivänä kiinni oksassa. Lopulta se irrotettiin varovasti lähempiä tutkimuksia varten.

Irottamisen jälkeekin sammakon iholle jäi limaa. Laboratoriossa se sai asuinpaikakseen säiliön, jonka vetiseen pohjaan se takertui tämän tästä jäljelle jääneen liman takia.

Punakolmioetanan erittämä tarttuva lima eroaa limasta, jota se käyttää liikkumisen helpottamiseen. Liimapuolustuksen se pystyy luomaan alle sekunnissa. Saalistajan jäädessä jumiin etana saa aikaa mataa karkuun.

Tutkijat arvelevat, että Gouldin löytämä sammakko oli ehtinyt jo käydä etananan kimppuun, jolloin tämä alkoi oitis erittää tahmaansa sammakon taltuttamiseksi.

Liima olisi todennäköisesti pitänyt sammakkoa paikollaan parikin päivää.

”Sammakko olisi pysynyt hengissä, jos se olisi onnistunut keinottelemaan itsensä irti, tai sitten se olisi kuollut kuivumiseen”, Gould kertoo.

Etanan eritteestä voisi kehittää sovelluksiakin.

”Huomasimme, että liman tarttuvuus voimistui ja uusiutui märkänä. Se voi innostaa kehittämään uusia tarttuvia materiaaleja, kuten kirurgista liimaa”, Valdes arvelee.

Vain harvat eläimet pystyvät puolustautuamaan liimaetanan tyyliin. Yksi sellainen on salamanteri, joka erittää hyökkäävän käärmeen päälle nopeasti kovettuvaa ainetta. Se jähmettää käärmeen liikkumattomaksi jopa kahdeksi päiväksi.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Käyttäjä kyrsä kirjoitti:
Pitovoide jos on liian liukasta.

Jos on liian liukasta, ei välttämättä eka vaihtoehto ole käyttää liimaa, joka pitää paikallaan päiviä. Ehkä jotain noiden kahden välimaastostakin löytyy.

"Uhkaava saalistaja voi juuttua paikoilleen päiväkausiksi..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla