Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Etätyöjärjestely lisää työtyytyväisyyttä ja parantaa suoritusta.

Etätyö hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa, osoittaa laaja yhdysvaltalaistutkimus.

Ravi Gajendran Pennsylvanian osavaltionyliopistosta teki kollegoineen meta-analyysin 46 tutkimuksesta, joihin oli osallistunut lähes 13000 etätyöntekijää.

Ilmeni, että joustava työntekomahdollisuus kohensi työmoraalia, vähensi stressiä ja lisäsi tyytyväisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Etätyöjärjestelyn ansiosta työntekijä voi vaikuttaa paremmin siihen, miten he työnsä tekevät", Gajendran sanoo. "Analyysimme vahvistaa, että juuri itsenäisyys on työtyytyväisyyden päätekijä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gajendranin tulos paljasti, että etätyöntekijöillä on muita harvemmin aikeita vaihtaa työpaikkaa. Heillä on myös työ ja perhe paremmassa tasapainossa kuin muilla ja – mikä työnantajan kannalta parasta: esimiesten mukaan etätyöläiset suoriutuvat tehtävistään jopa paremmin kuin pelkästään työpaikalla nököttävät.

Naiset saattavat hyötyä etätyöstä miehiä enemmän. Tutkijat havaitsivat, että etätyötä tekevät naiset saivat parempia arvioita suorituksestaan kuin muut ja heidän uranäkymänsä jopa paranivat etätyön ansiosta.

Päinvastoin kuin yleensä uskotaan, etätyö ei myöskään heikentänyt työntekijän suhdetta esimieheen tai työtovereihin – paitsi siinä tapauksessa, että etätyöpäiviä kertyi yli kolme päivää viikossa.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Psychology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla