Jää on hävinnyt läntiseltä Etelämantereelta pitkään.

Jo parin asteen lämmönnousu riittäisi sulattamaan Etelämantereen itäpuolen mannerjäätiköstä lähes Suomen kokoisen palasen.

Näin arvioivat jäätikkötutkijat Nature-tiedelehdessä. Heidän mukaansa juuri niin vaikuttaa käyneen muinaisuudessa.

Kalifornian Santa Cruzin yliopiston apulaisprofessori Terry Blackburn kollegoineen tutki vanhoja mineraalinäytteitä, jotka oli kerätty syvältä sisämaasta Rossinmeren liepeiltä 1980-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alueella sijaitsee moreenimuodostuma, jonka jäätikkö on pusertanut esiin. Moreenista löytyy mineraalikiteitä, joihin on painunut kemiallinen jälki alueen historiasta ja jäätikön liikkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkitut kiteet kertoivat kaikki samaa tarinaa. 400 000 vuotta sitten alue on ollut täysin sula. Tuolloin maapallolla vallitsi lämmin ajanjakso ja keskilämpötila oli 1–2 astetta nykyistä korkeampi.

Hämmentävää löydöksessä on se, että alue sijaitsee sisämaassa noin 700 kilometriä nykyisen jäätikön reunasta. Jotta nämä kivet olisivat voineet paljastua jään alta, jäätikön olisi pitänyt sulaa koko tuolta matkalta.

Tutkijat laskevat, että mannerjäästä on tuolloin kauan sitten sulanut mereen likimain Suomen kokoinen alue, vaikkei lämpötila ollut merkittävästi nykyistä korkeampi.

Yksinään tämä jäämassa kohotti aikoinaan meren pintaa kolmesta neljään metriä. Sama lämpökausi sulatti myös Etelämantereen länsiosista ja Grönlannista niin paljon jäätä, että ne nostivat merenpintaa vielä kymmenellä metrillä.

Toisin sanoen sama voisi tapahtua uudestaan vain pari astetta nykyistä lämpimämmässä maailmassa.

Blackburn toki huomauttaa, ettei tällaisen jäämassan sulaminen tapahdu silmänräpäyksessä. Sulamiseen kuluisi tuhansia vuosia.

”Olemme avanneet pakastimen oven, mutta jää on yhä kylmää eikä se ole lähiaikoina katoamassa”, Blackburn sanoo yliopiston tiedotteessa.

Mahdollisesti sulamisvaarassa oleva jäätikkö sijaitsee mantereella niin sanotussa Wilkesin altaassa, jossa jäätikön pohja on syvimmillään puolitoista kilometriä merenpinnan alapuolella. Jos jäätikköä nyt suojaava reuna sulaa rannikolta, koko jäämassa pääsee hiljalleen valumaan mereen.

Itäisellä Etelämantereella on jo useita sulamispaikkoja. Elokuun lopulla Nature Communications -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että Kuningatar Maudin maalla sijaitseva Shirasen jäätikkö ohenee jopa 16 metriä vuodessa.

Shirasen jäätikkö työntyy mereen eräänlaisena kielekkeenä. Japanilaiset jäätikkötutkijat havaitsivat, että jäätikön alle muodostuu kaukalo, jossa jäätä lämpimämpi merivesi pääsee vellomaan ja kuluttamaan jäätikköä pohjasta.

Käyttäjä17244
Seuraa 
Viestejä268

SamBody kirjoitti:
-

Mistään ei saa sanoa mitään. Pyhiä tekstejä rienaavat on tuomittava kadotukseen. Mutta tosiaankin mielenkiintoinen tämä pakkasella sulaminen.

Mihin mun vanha tili hävis?

tammukka
Seuraa 
Viestejä7890

Käyttäjä17244 kirjoitti:
SamBody kirjoitti:
-

Mistään ei saa sanoa mitään. Pyhiä tekstejä rienaavat on tuomittava kadotukseen. Mutta tosiaankin mielenkiintoinen tämä pakkasella sulaminen.

Keväällä Suomessakin lumi sulaa hangen pinnalta vaikka olisi pakkasta. On se vaan mielenkiintoista. Miettikääpä denuresupekat oikein porukalla mistä moinen johtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla