Läntinen Etelämanner on lämmennyt viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana. Tummanpunaisilla alueilla lämpeneminen on ollut voimakkainta. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Läntinen Etelämanner on lämmennyt viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana. Tummanpunaisilla alueilla lämpeneminen on ollut voimakkainta. Kuva: Nasa

Uusien havaintojen mukaan myös Etelämanner lämpenee nopeasti.

Ilmastotutkijat ovat pitkään uskoneet, että samalla kun muu maapallo on koko ajan lämmennyt, suuressa osassa Etelämannerta ilmasto on kylmentynyt.

Nyt uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että viimeisten 50 vuoden aikana iso osa Etelämannerta on lämmennyt samaan tahtiin kuin muukin maailma. Itse asiassa läntisen Etelämantereen lämpeneminen on ollut nopeampaa kuin sen itäisen osan jäähtyminen, jonka vuoksi keskimäärin manner on lämmennyt, sanoi Eric Steig Washingtonin yliopistosta.

Lämpeneminen läntisellä Etelämantereella oli asteen kymmenesosan vuosikymmenessä, mikä ylittää itäisen osan kylmenemisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat käyttivät tilastollista tekniikkaa, joka hyödyntää sekä satelliittihavaintoja että Etelämantereen sääasemien tietoja. Aiemmat arviot eivät hyödyntäneet kunnolla sateelliittitietoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satelliittimittauksia on tehty vasta 25 vuotta, mutta ne kattavat koko mantereen. Sääasemia on ollut jo vuodesta 1957, mutta ne ovat melkein kaikki rannikon lähellä.

Etelämantereen arveltiin olevan jäähtymässä keväisen otsoniaukon takia. Sillä on uudenkin tutkimuksen mukaan vaikutusta itäosien jäähtymiseen.

"On kuitenkin ilmeisesti oletettu, että otsoniaukko vaikuttaa koko mantereeseen, vaikka siitä ei ollut mitään näyttöä, eikä edes mikään teoria tue sitä", Steig sanoi.

"Joka tapauksessa yritykset korjata otsoniaukko alkavat aikanaan vaikuttaa, ja aukko saattaa kadota vuosisadan puoliväliin mennessä. Jos näin käy, koko Etelämanner voi alkaa lämmetä samaan tahtiin muun maailman kanssa."

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla