Satelliitti Sentinel-1 havaitsi 23. huhtikuuta, että valtavasta jäävuoresta A-68 lohkesi pala. Iso on palakin, 19 kilometriä pitkä. Kuva: <span class="photographer">ESA / Sentinel-1</span>
Satelliitti Sentinel-1 havaitsi 23. huhtikuuta, että valtavasta jäävuoresta A-68 lohkesi pala. Iso on palakin, 19 kilometriä pitkä. Kuva: ESA / Sentinel-1

Jäävuori on seilannut jo yli kolme vuotta. Se on yhä noin 150 kilometriä pitkä ja vain 200 metriä ohut jättimäinen lautta.

Maailman suurin vapaana kelluva jäävuori A-68 on nyt hieman pienempi. A-68 irtosi Etelämantereesta heinäkuussa 2017.

Siitä irtosi huhtikuun lopulla pienempi jäävuori. Kuvan siitä välitti eurooppalainen Sentinel-1-satelliitti.

Pala irtosi 23. huhtikuuta, ja se on kooltaan ”vain” 175 neliökilometriä. Palanen on kuitenkin yli 19 kilometriä pitkä, joten se saanee oman nimen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jäävuori A-68:n koko oli vuoden 2017 lopulla lähes 6 000 neliökilometriä. Siinä koossa siitä tuli maailman suurin vapaana kelluva jäävuori. Lautta oli pisimmillään 160 kilometriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt kolme vuotta myöhemmin A-68 on pisimmillään yhä noin 150 kilometriä ja 5 100 neliökilometrin kokoinen, ja sen paksuus on lähes 200 metriä.

Biljoona tonnia painava lautta on kulkenut niin pitkän matkan, että se on jo jättänyt taakseen merijään ja saavuttaa avomeren.

Jäävuori liikkuu nyt pohjoiseen Etelämantereesta. Se on saapunut lämpimämmille vesille, ja merivirrat vievät sitä kohti eteläistä Atlanttia.

Palan lohkeaminen merkinnee jääjätin lopun alkua, arvioi jäätutkija Adrian Luckman verkkosivuillaan. Hän on Swansean yliopiston jäätutkija, joka on seurannut A-68:n liikkeitä sen irtoamisesta asti.

Luckman näyttää sivuillaan kuvasarjan siitä, kuinka jäävuori aikoinaan syntyi.

”Hämmästelen sitä, että jotain noin ohutta ja haurasta on kestänyt näinkin kauan avomerellä”, sanoo sama jäätutkija ja professori Luckman BBC:n verkkosivuilla.

Jäävuoren paksuus on vain alle 200 metriä. Lautan paksuuden suhde sen leveyteen on suunnilleen sama kuin tavallisessa pankkikortissa. Eli aika hauras.

”Epäilen, että jäävuoren lopullinen hajoaminen on nyt alkanut, mutta näemme sen palasia varmaankin vielä vuosia.”

Jäävuoren nimi A-68 johtuu Yhdysvaltain jäätutkimuskeskuksen luokittelusta. Siinä Etelämanner on jaettu lohkoihin.

Koska iso jäävuori murtui irti Larsen C: n jäähyllystä Etelämantereen Weddellinmerellä, se sai lohkon merkinnän A. Numero 68 kertoo, että se oli 68. iso jäävuori, joka on todennettu tuolla alueella.

Kun jäävuori irtosi 2017, se näytti juuttuneen kuukausiksi törmäilemään muihin lauttoihin tai merenpohjaan, eikä se siksi liikkunut paljon.

Lopulta se muljahti irti ja sen liike kiihtyi, kun se ajautui yhä pohjoisemmaksi. Eteläisen pallonpuoliskon viime kesän aikana se jätti taakseen meressä kelluvat irtojäät, joita on paljon Weddellinmerellä.

Jäävuori kulkee tällä hetkellä Eteläisellä jäämerellä Eteläisten Orkneysaarten ohi. Se on Etelämantereen niemimaan kärjessä. Merivirta vie jäävuorta nyt Etelä-Georgian ja Eteläisten Sandwichsaarten suuntaan.

Kooltaan A-68 yltää yhä kymmenen suurimman koskaan mitatun jäävuoren joukkoon.

Kaikkien aikojen suurin tiedetty jäävuori oli noin 11 000 neliökilometriä. Tämä jäävuori B15 irtaantui Rossin jäähyllystä vuonna 2000, ja on jo hajonnut.

CAT
Seuraa 
Viestejä684

Heh.. Laivan kapteeni jos huutaa että jäävuori suoraan edessä; täys käännös tyyrpuuriin!

Niin kääntäkää paapuuriin ja jarruttakaa voimakkaasti.

Nykyajan Titaniceissa on ABS jarrut, joten alus pysyy hallinnassa, eikä käy kuten 1912 :)

@Pauli
Seuraa 
Viestejä2859

"Jäävuoren paksuus on vain alle 200 metriä. Lautan paksuuden suhde sen leveyteen on suunnilleen sama kuin tavallisessa pankkikortissa. Eli aika hauras."

Onpas kummallinen määritelmä hauraalle. Johan se on selannut vuosia, eikä mielestäni vaikuta ollenkaan hauraalta. Onko pankkikortti hauras?

Sisältö jatkuu mainoksen alla