Kirgiisi muistelemassa kansallista legendaa. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kyrgyz_Manaschi,_Karakol.jpg>Wikimedia Commons</A>.</span>
Kirgiisi muistelemassa kansallista legendaa. Kuva: Wikimedia Commons.

Keski-Aasian etniset ryhmät eroavat toisistaan paljon enemmän kielen ja kulttuurin kuin geneettisen alkuperän perusteella.

Erilaisten etnisten ryhmien sisällä on enemmän dna-eroja kuin niiden välillä, väittävät Keksi-Aasian kansoja tutkineet geneetikot. Etnisen ryhmän määrittävät ennemminkin kulttuuriset tekijät kuin "verenperimä".

Ranskalaistutkija Evelyne Heyer johti ryhmää, joka tutki mitokondrion dna:ta lukuisissa etnisissä ryhmissä, jotka kuuluivat kahteen pääkieliryhmään Keski-Aasiassa, turkkilaiseen ja indoiranilaiseen.

"Tuloksemme osoittavat, että ainakin kahdelle turkinkieliselle ryhmälle Keski-Aasiassa etnisyys ennemminkin on konstruoitu sosiaalinen järjestelmä, joka ylläpitää geneettisiä rajoja toisiin ryhmiin kuin tulosta jaetusta geneettisestä alkuperästä", Heyer sanoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rajat, joilla yksilöt erottavat itsensä muiden etnisten ryhmien jäsenistä, ovat kulttuurisia, kielellisiä, taloudellisia, uskonnollisia ja poliittisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi BMC Genetics

Sisältö jatkuu mainoksen alla