Eurooppalaisten usko lääkäreihin ja tiedemiehiin on vankka. EU-maissa tehty vertailu paljastaa, että lääkäreillä on kaikista luotettavin ammatti-imago. Heitä arvostaa 71,1 prosenttia kyselyyn vastanneista, suomalaisista jopa 76 prosenttia. Hopealla ylt...

Eurooppalaisten usko lääkäreihin ja tiedemiehiin on vankka. EU-maissa tehty vertailu paljastaa, että lääkäreillä on kaikista luotettavin ammatti-imago. Heitä arvostaa 71,1 prosenttia kyselyyn vastanneista, suomalaisista jopa 76 prosenttia. Hopealla yltävät tutkijat 44,9 prosentilla. Insinööreihin uskoo 29,8 prosenttia EU-kansalaisista. Vähiten arvostettuja ovat journalistit ja liikemiehet, perää pitävät poliitikot.

Tiedot selvivät EU-komission teettämästä Eurobarometristä. Se on mielipidemittaus, joka tehdään samanlaisena kaikissa 15 EU-maassa yhtä aikaa. Eurobarometriä varten valitaan kustakin maasta reilun tuhannen ihmisen otos; Luxemburgissa otos on 500. Jokaiseen barometriin pyritään haastattelemaan noin 16 000:ta kansalaista.

Samalaisia tutkimusta ja tutkijoita mairittelevat tuloksia saatiin viime syksyn Tiedebarometrissä, joka katsasti ensimmäistä kertaa suomalaisten tiedeasenteet. Tiedebarometrin teki Yhdyskuntatutkimus Oy Tieteen tiedotus ry:n toimeksiannosta.