Li Lianying (1848-1911) oli kuuluisa kiinalainen eunukki.
Li Lianying (1848-1911) oli kuuluisa kiinalainen eunukki.

Havainto vihjaa siihen, että sukuhormonit lyhentävät miesten elämää.

Menneiden vuosisatojen eunukit elivät selvästi pidempään kuin muut miehet, osoittaa tuore korealaistutkimus. Miesten naisia lyhyempi elinikä saattaakin johtua miesten sukuhormoneista.

Asia selvisi, kun tutkijat tarkastelivat Korean Chonsun-dynastian (1392–1910) hoviväen sukurekistereitä. Ihmiset pitivät tuolloin tarkkaa kirjaa sukulaisuussuhteistaan, jotta voisivat todistaa kuuluvansa aateliin.

Korealaispojat menettivät sukuelimensä joko onnettomuuksissa, joista tavallisin oli joutua koiran puremaksi, tai sitten heidät kastroitiin tarkoituksella, jotta he pääsisivät sisään hoviin. Eunukit saivat mennä naimisiin, ja he saattoivat perustaa perheen adoptoimalla tyttöjä tai kastroituja poikia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun Inhan ja Korean yliopiston tutkijat penkoivat sukurekistereitä, paljastui, että eunukit elivät 14–17 vuotta pidempään kuin muut miehet. Kolme tutkituista 81 eunukista eli satavuotiaaksi tai yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satavuotiaiden esiintyvyys oli 130 kertaa suurempi korealaisten eunukkien keskuudessa kuin nykyään kehittyneissä maissa.

Korkeaa ikää ei selitä hovielämä. Useimmat eunukit viettivät elämästään yhtä paljon aikaa hovin ulkopuolella kuin sen sisällä. Kaiken lisäksi kuningasperheen miespuoliset jäsenet elivät kaikkein lyhimpään, tavallisesti neljän-viidenkymmenen puoliväliin.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla