Vuoden alussa käyttöön otettujen yhden ja kahden euron kaksoismetallikolikot ovat allergikon kauhistus, väittää Zürichin yliopiston tutkija Frank Nestle Nature –lehdessä. Metalliseosten ja hien yhdistelmä aiheuttaa sen, että rahoista irtoaa kutisevaa n...

Vuoden alussa käyttöön otettujen yhden ja kahden euron kaksoismetallikolikot ovat allergikon kauhistus, väittää Zürichin yliopiston tutkija Frank Nestle Nature –lehdessä. Metalliseosten ja hien yhdistelmä aiheuttaa sen, että rahoista irtoaa kutisevaa nikkeliä enemmän kuin puhtaasta nikkelistä. Ulko- ja sisäkehän metalliosilla on vastakkainen sähköinen varaus. Katalyyttinä toimiva hiki piiskaa korroosiota ja nikkelin vapautumista.

Nestlen mukaan kolikoista irtoaa 240-320 kertaa enemmän allergisoivaa nikkeliä kuin mitä Euroopan unionin nikkelidirektiivi sallii. Kaikki Nestlen allergiset koehenkilöt oireilivat, kun heidät altistettiin parin vuorokauden aikana yhden ja kahden euron kolikoille. Ne teipattiin kiinni koehenkilöiden ihoon.

Nikkeli on nykyään Pohjois-Euroopan yleisin kontaktiallergian aiheuttaja. Suomessa siitä kärsii yli 10 prosenttia naisista ja muutama prosentti miehistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla