Uudet eurolantit voivat aiheuttaa yllätyksiä allergisille, varoittaa Grazin yliopiston ihotautiprofessori Werner Aberer Nature -lehden verkkouutisessa. Viranomaiset mainostav...

Uudet eurolantit voivat aiheuttaa yllätyksiä allergisille, varoittaa Grazin yliopiston ihotautiprofessori Werner Aberer Nature -lehden verkkouutisessa. Viranomaiset mainostavat kolikoita kotiin jaetuissa esitteissä turvallisiksi ja allergiatestatuiksi, vaikka niistä irtoava nikkeli riittää aiheuttamaan kutisevaa ihottumaa ja punoittavia läiskiä herkille ihmisille. Ongelman piti poistua rahauudistuksen myötä.

Abener ei vastusta rahauudistusta, mutta ihmettelee, miksi unioni tukeutuu tieteellisesti kestämättömiin väitteisiin. Hänen mukaansa päättäjät aliarvioivat eurokansalaisia, jotka suhtautuvat muutenkin varauksellisesti rahauudistukseen.

Nikkeli on nykyään Pohjois-Euroopan yleisin kontaktiallergian aiheuttaja. Suomessa siitä kärsii yli 10 prosenttia naisista ja muutama prosentti miehistä. Allerginen reaktio voi levitä nopeasti, jos nikkeliä sisältävää esinettä ei poisteta koskettamasta ihoa. Herkistyttyään iho saattaa ärtyä jopa vetoketjuista tai kellon rannekkeista. Lävistysten ja erilaisten korujen suosio on lisännyt varsinkin nuorten naisten nikkeliallergiaa.

Yhden ja kahden euron kolikot sisältävät nikkeliä. Nämä ns. bimetallirahat muistuttavat nykyistä kymmenen markan kolikkoa. Senttiarvoiset lantit valmistetaan punaruskealla kuparilla päällystetystä teräksestä. Perustietoa ja kuvat kolikoista löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla