Euroopan avaruusjärjestön Esan Mars Express -luotaimen mukana Marsiin lentänyt Beagle 2 -laskeutuja on ylihuomenna määränpäässään. Se rantautuu punaisen planeetan pinnalle Isidis Planitia -tasangolle kello 03.52 Suomen aikaa joulupäivän aamuna. Emoalus...

Euroopan avaruusjärjestön Esan Mars Express -luotaimen mukana Marsiin lentänyt Beagle 2 -laskeutuja on ylihuomenna määränpäässään. Se rantautuu punaisen planeetan pinnalle Isidis Planitia -tasangolle kello 03.52 Suomen aikaa joulupäivän aamuna. Emoalus jää samalla kiertämään Marsia.

Koska laskeutujassa ei ole omaa ohjauslaitetta, se ohjattiin ennen irtautumista laskeutumaan oikeaan paikkaan Mars Expressin rataa säätämällä. Jos Beagle 2:n saapumiskulma Marsin ilmakehään on liian jyrkkä, laskeutuja voi ylikuumentua ja palaa ilmakehässä. Jos kulma taas on liian pieni, laskeutuja voi pomppia kuin pieni kivi järven pinnalla ja lentää reilusti tavoitellun määränpäänsä ohitse.

Molemmat alukset ovat täynnä suomalaista tekniikkaa. Muun muassa laskeutujan säähavaintolaitteet ovat Ilmatieteen laitoksen ja Vaisalan käsialaa. Mars Expressin ja Beagle 2:n lentoa voi seurata Esan nettisivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla