Solo menee lähemmäksi kuin Merkurius. Kuvituskuva: Esa
Solo menee lähemmäksi kuin Merkurius. Kuvituskuva: Esa

Napojen magneettisuus voi selittää, miksi Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden jaksoissa.

Euroopan avaruusjärjestö Esa lähetti luotaimen kohti Aurinkoa maanantaina aamulla. Tämä Solar Orbiter -luotain eli Solo kuvaa ensi kertaa Auringon napaseutuja.

Luotain asettuu Aurinkoa kiertävälle radalle marraskuussa 2021. Luotain lähestyy aika ajoin Aurinkoa ja menee lähimmillään noin 42 miljoonan kilometrin päähän pinnasta. Silloin se on lähempänä Aurinkoa kuin sisin planeetta Merkurius.

Auringon napoja luotain tarkastelee ensi kertaa 2025. Solon liike lähes Auringon napojen kautta voi auttaa ymmärtämään, miksi auringonpilkkujen maksimit ja minimit toistuvat noin 11 vuoden jaksoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmiön havaitsi jo 1843 tähtitieteilijä Samuel Heinrich Schwabe. Pilkkuja on tutkittu paljon, mutta niiden perimmäistä syytä ei vieläkään tiedetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luotain löytää ehkä merkit siitä, kun Auringon aktiivisuus alkaa muuttua. Oletus on, että signaaleja löytyisi napa-alueilta. Aktiivisuus alkaa ehkä pienistä magneettisten alueiden keskittymistä.

Koska luotain kulkee niin lähellä Aurinkoa, kohtaa se satojen asteiden kuumuuden.

”Solo lentää alueelle, joka on kuuma kuin pizzauuni”, kuvaili tutkija César García verkkojulkaisu Space.comille.

Laitteet on siksi suojattu titaanista tehdyllä lämpökilvellä, joka kestää 520 asteen kuumuutta. Solo ottaa kuvia suojakilven pienistä aukoista.

Solar Orbiter-luotain tarkastelee aurinkoa suojakilven takaa. Kuva: Esa

”Solo tutkii Auringon pinnan ja lähiavaruuden yhteyttä. Meidän täytyy mennä lähelle, jotta saamme mitattua Auringon ja lähiavaruuden hiukkasia ja kenttiä. Tutkimalla niitä ratkeaa moni Auringon arvoitus”,sanoo Tim Horbury Imperial Collegesta Lontoosta BBC:lle.

Yksi arvoitus on, miksi Auringon uloin reuna eli korona on paljon kuumempi kuin Auringon pinta. Koronan lämpötila voi kohota yli miljoonan asteeseen, kun Auringon pinnan lämpötila on ”vain” yli 5 500 astetta.

Lähiavaruudella hän viittaa siihen, että Aurinko tuottaa aurinkotuulen avulla ison heliosfäärin, kuplamaisen alueen. Se ympäröi koko aurinkokuntaamme.

Luotaimet voivat auttaa ennakoimaan Auringon ikäviä vaikutuksia Maan päällä.

Auringosta lähtee aika ajoin vahvoja magneettisia myrskyjä. Niissä irtoaa avaruuteen miljardeja tonneja kaasua ja ainetta.

Jos aurinkomyrsky osuu Maahan, se voi vahingoittaa kaikkia sähköisiä laitteita. Iso purkaus häiritsee televiestintää, haittaa satelliittien välityskykyä, sotkee radioviestintää ja lamauttaa sähköverkkoja.

Aurinkomyrskyjä on nähty historian saatossa. Sähkölaitteiden määrä on nyt monin verroin suurempi kuin aiemmin, ja vahingot olisivat sen mukaisia.

Tutkijat toivovat, että Solo auttaa mallintamaan Auringon suuria purkauksia.

”Luotain tuottaa tarkkoja magneettikenttien karttoja Auringon pinnalta ja erityisesti napa-alueilta. Niitä voidaan käyttää Auringon koronan ja heliosfäärin mallien entistä tarkempaan ajamiseen” sanoo Emilia Kilpua. Hän on avaruusfysiikan apulaisprofessori Helsingin yliopistossa.

“Solon suorat mittaukset aurinkotuulessa lähellä Aurinkoa auttavat tutkimaan, miten purkaukset ja aurinkotuuli kehittyvät matkalla Maahan. Ne ovat arvokkaita mallien validoinnissa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla