Supertietokone Sisu Kajaanin datakeskuksessa vuonna 2013.
Supertietokone Sisu Kajaanin datakeskuksessa vuonna 2013.

Renforsin paperitehtaan tiloissa raksuttaa ensi vuoden jouluna yksi maailman nopeimmista ja ekotehokkaimmista tietokoneista.

Kajaanin kohoaa jouluun 2020 mennessä huippunopea supertietokone. Sen nimeksi tulee ehkä Lumi. Se on Euroopan ja koko maailman tehokkaimpia.

Supertietokone rakennetaan UPM:n hylätyn paperitehtaan ja nykyisen datakeskuksen tiloihin. Nykyään tiloissa laskevat Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n supertietokoneet Sisu ja Taito. Datakeskus sijaitsee Renforsin tehdasalueen ja yrityspuiston rannassa.

Uusi supertietokone on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan tehokkain supertietokone nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lumi palvelee Kajaanista yleiseurooppalaista tietokonelaskentaa. Suomalainen tutkimus saa kuitenkin laskenta-ajasta 24 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kajaanin supertietokone nostaakin kansallisen datanhallinnan ja laskennan osaamisen Suomessa aivan uudelle tasolle. Suomeen syntyy yksi maailman johtavia datanhallinnan ja laskennan ekosysteemejä.

Kajaanin etuja sijoituspaikkana olivat esimerkiksi turvallisuus, halpa vesivoimasta saatava sähkö, viileä ilmasto ja sen myötä loistava ekotehokkuus. Alueella on tuskin lainkaan sähkökatkoja. Yksi ainoa lyhyt kahden minuutin sähkökatko on alueella koettu 36 viime vuoden aikana.

Supertietokone on Kajaanissa lisäksi hiilinielu, joka tuottaa negatiiviset päästöt. Supertietokone lämpiää laskiessaan, ja sen hukkalämmöllä voi lämmittää kajaanilaisia asuntoja. Alueella ei myöskään ole luonnonkatastrofeja.

Kajaanin supertietokoneella pääsee lisäksi luotettaviin dataverkkoihin. Tiedonsiirron nopeus niissä on sadan gigatavun luokkaa.

Niinpä Kajaanin hieman syrjäinen sijainti Euroopan kartalla ei haittaa. Data kun liikkuu verkoissa valon nopeudella eli noin 300 000 kilometriä sekunnissa. Tutkijat pääsevät Suomessa sellaisiin nopeisiin ja luotettaviin verkkoihin kuin Funet, Nordunet ja Geant.

Supertietokoneita puuhaa Eurooppaan EU:n jäsenmaiden yhteisyritys EuroHPC. Suomen valtio on siinä jäsenenä.

Tavoite on, että supertietokoneet kohentavat Euroopan tutkimusta, työllisyyttä ja kilpailukykyä. Maailma siirtyy 2020-luvulla datavetoiseen talouteen, jossa myös superlaskennalla on roolinsa.

Supertietokoneiden avulla voi ennustaa paremmin säätä ja laatia ilmastomalleja. Sen avulla voi kehittää lääkkeitä, tutkia perimää, suunnitella itseohjautuvia autoja ja älykästä liikennettä. Niiden avulla voi tutkia uusia materiaaleja ja avaruussäätä. Uusi sovelluksia tulee koko ajan, erityisesti tekoälyssä.

”Laskennan teho on yksi pullonkaula tekoälyn sovelluksissa”, sanoo akatemiaprofessori Samuel Kaski. Hän johtaa Suomessa Tekoälyn tutkimuskeskusta. Laskuvoiman avulla voidaan kohentaa koneen ja ihmisen välistä ymmärrystä.

Valtion ja korkeakoulujen omistaman CSC-yhtiön eli Tieteen tietotekniikan keskuksen toimitusjohtaja Kimmo Koski kutsuu uutta supertietokonetta ”pohjoisen kuningastietokoneeksi”. Samanlaiset supertietokoneet rakennetaan myös Espanjan Barcelonaan ja Italian Bolognaan.

Suomen supertietokoneen teho vastaa arkisiksi numeroiksi muutettuna sitä, että 600 000 Applen MacBook Prota laskisi yhtä aikaa. Sen muistitila vastaa vastaa 18 500 Blu-ray cd-levyn muistia. Supertietokoneen odotetaan toimivan vuoden 2026 loppuun.

Eurooppa on jäänyt supertietokoneissa Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Nyt valmistuva Lumi sijoittuu koko maailmassa teholtaan ”ainakin viiden joukkoon, ehkä kolmanneksi”, sanoo Koski.

EU sijoittaa lähiaikoina uusiin supertietokoneisiin 1,4 miljardia euroa. Kajaani saa potista nyt noin 207 miljoonaa euroa. Puolet rahasta tulee Suomen johtamasta yhteenliittymästä. Suomen osuus on 50 miljoona euroa.

Supertietokone voi tuoda Kajaanin alueelle uusia kasvuyrityksiä. Uusi superlaskin voisi myös tuoda huippuosaajia Suomeen.

Suomesta voi Kajaanin myötä lisäksi tulla yhä suositumpi datakeskusten sijaintipaikka. Ruotsi ja Norja ovat vieneet datakeskuksia maaperälleen Suomen nenän edestä. Tosin äskettäin Google päätti laajentaa Haminan datakeskuksen yksikköään.

Käyttäjä3810
Seuraa 
Viestejä350

Kyllä siitä uudesta tietokoneesta on hyötyä, jos paneudutaan tosissaan tämän muoti-ilmiön "ilmastonmuutksen " tutkimiseen.

Tietokone ohjelmat kertovat tulevaisuudessa, ettö CO2 vaikutus ilmastoon lähentelee nollaa, joten voimme lopettaa ilmastoahdistuksen

Sisältö jatkuu mainoksen alla