Sulawesin luolaan ikuistettu olento on babirussa, sikojen heimoon kuuluva sorkkaeläin, joka eli saarella jo jääkaudella. Olisiko kädenkuva taiteilijan signeeraus? Niinkin näitä jälkiä on tulkittu. Kuva: Kinez Riza
Sulawesin luolaan ikuistettu olento on babirussa, sikojen heimoon kuuluva sorkkaeläin, joka eli saarella jo jääkaudella. Olisiko kädenkuva taiteilijan signeeraus? Niinkin näitä jälkiä on tulkittu. Kuva: Kinez Riza

Jääkauden luolamaalarit ahkeroivat myös Aasiassa.

Indonesian Sulawesin saaren kalkkikiviluolista on löytynyt viime jääkauden aikaisia taidokkaasti tehtyjä kädenkuvia ja eläinmaalauksia muun muassa sioista ja puhveleista.

Tarkkaan ottaen kyse ei ole löydöstä siinä mielessä kuin sana yleensä ymmärretään, vaan vanhan löydön uudesta tutkinnasta. Paikalliset arkeologit ovat tienneet kuvista 1950-luvulta alkaen, ja he ovat niitä tutkineetkin, mutta kunnollista ajoitusta niistä ei kukaan ole koskaan tullut tehneeksi.

Nyt indonesialaiset ja australialaiset arkeologit ovat yhdessä korjanneet puutteen – ja millaisin tuloksin!

Vanhimmalla kädenkuvalla on ikää ainakin 39 900 vuotta. Se on siis vanhempi kuin Euroopan vanhimmat tunnetut käsityöt, jotka sommiteltiin Espanjan El Castelloon 37 000 vuotta sitten.

Siat ovat 35 000–36 000 vuotta vanhoja, mikä osuu yksiin Euroopan vanhimpien, Ranskan Chauvetiin luotujen eläinkuvien tekoajan kanssa, kirjoittavat ajoitusten tekijät Nature-lehdessä.

Australialaisen ajoitusekspertin Maxime Aubertin johdolla työskennellyt ryhmä huomauttaa, että iät ovat vähimmäisikiä eli kertovat, kuinka kauan maalaukset ainakin ovat olleet olemassa. Ajoitukseen käytetty menetelmä näet mittasi ajan kulumista maalausten pintaa peittävästä patinasta. Sen sisältämät radioaktiivisen uraanin hajoamistuotteet ovat kuin kello, joka näyttää, milloin patina alkoi muodostua, muttei sitä, milloin sen alaista seinää käsiteltiin.

Raportista päätellen Sulawesissa on harrastettu maalaamista oikein urakalla. Analyysissa oli mukana 14 teosta seitsemästä eri kohteesta, mutta alueelta tunnetaan yli 90 taideluolaa ja satoja teoksia. Harrastus on myös jatkunut pitkään, sillä nuorimmalla nyt ajoitetuista töistä on ikää 17 400 vuotta.

Tähän asti on uskottu, että taiteellinen luovuus syntyi jääkauden Euroopassa. On jopa sanottu, että luolataiteen ilmaantuessa täällä tapahtui mentaalinen vallankumous, josta käynnistyi koko modernin kulttuurin kehitys.

Aubert kollegoineen kehottaa luopumaan kauan hellitystä mielikuvasta. Meidän on myönnettävä, että ihmiset ilmaisivat itseään ihan samoin tavoin samaan aikaan maapallon eri puolilla.

Ammoisten maalausten yhtäläinen ikä viittaa tutkijoiden mukaan kahteen mahdollisuuteen. Joko esittävä taide keksittiin itsenäisesti eri puolilla maailmaa tai sen tunsivat jo omat kantavanhempamme, ne nykyihmiset, jotka 60 000 vuotta sitten purkautuivat ulos Afrikasta maapalloa asuttamaan.

Jos tämä on totta, sopii odottaa, että jonakin päivänä jostain päin alkukotiamme löytyy luolataidetta, joka on muuttoaikaa vanhempaa.

Spanish Inquisitor Jr
Seuraa 
Viestejä2273
Liittynyt24.1.2014

Euroopan asema taiteen kehtona murenee

Tuota, minkään kultuurin itsetarkoitus ei ole luoda luolamaalauksia. Miten itse asian ymmärrän, syy sille että miksi Euroopasta löytyy luolamaalauksia on syy elinolosuhteissa. Jääkauden aikana euroopan alueella asuneet ihmiset olivat pakotettuja asumaan, suuren osan ajastaan luolissa tai vastaavissa asumuksissa. Ilmasto oli ankara heille, mutta myös saaliseläimien runsaus houkutti heitä asumaan karuissa olosuhteissa. Monessa muussa maankolkassa nämä ehdot eivät toteudu, joten muualla asuvilla...
Lue kommentti

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

Toope
Seuraa 
Viestejä24762
Liittynyt23.7.2006

Euroopan asema taiteen kehtona murenee

Ei kai tuo ihme ole, jos ihmiskunta ilmeisesti on levittynyt Aasian rannikoita pitkin paljon ennen levittymistään Eurooppaan. Jopa aboriginaalien sivilisaatio on vanhempaa kuin eurooppalaisten, vai kuinka? Eurooppa on hämmästyttävän myöhään asutettu alue, verrattuna esim. etelä-Aasiaan.
Lue kommentti

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp