Espanjan tiede- ja opetusministeriö ja tietokonejätti IBM esittelivät viime perjantaina Euroopan tehokkaimman supertietokoneen, MareNostrumin. Testien perusteella superpakkauksesta tulee Euroopan tehokkain ja yksi tehokkaimmista koko maailmassa....

Espanjan tiede- ja opetusministeriö ja tietokonejätti IBM esittelivät viime perjantaina Euroopan tehokkaimman supertietokoneen, MareNostrumin. Testien perusteella superpakkauksesta tulee Euroopan tehokkain ja yksi tehokkaimmista koko maailmassa. MareNostrumiin on asennettu jo 3 564 kaiken kaikkiaan 4 564 prosessorista. Lopullisessa kokoonpanossaan jättiläisen uskotaan yltävän 40 teraflopsin huippunopeuteen. Teraflopsi kertoo, kuinka monta liukulukuoperaatiota tietokone pystyy suorittamaan sekunnissa.

Espanjan supertietokone on kooltaan 160 neliömetriä, 22 kertaa pienempi kuin maailman ykkössijaa tällä hetkellä pitävä Earth Simulator. Kokonaisuus painaa 40 000 kiloa. Espanjan supertietokone valmistuu vuoden 2004 loppuun mennessä. Se otetaan käyttöön keväällä 2005. Linux-käyttöjärjestelmällä toimivaa MareNostrumia tullaan käyttämään tieteelliseen laskentaan ja erilaisiin teollisuussovelluksiin.

Supertietokoneeksi luetaan laite, joka on laskentateholtaan 500 tehokkaimman tietokoneen joukossa koko maailmassa. Suomen ainoa ja samalla pohjoismaiden tehokkain supertietokone on CSC Tieteellinen laskenta Oy:n Espoossa sijaitseva IBM eServer Cluster 1600. Se on kesäkuussa 2004 julkistetun supertietokoneiden top 500 -listan mukaan maailman 186. tehokkain tietokone. CSC:n supertietokoneen teoreettinen laskentateho on noin 2,2 teraflopsia ja korkein käytännössä saatu laskentateho noin 1,2 teraflopsia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla