Kaiverruksen tulkitaan esittävän naisen häpyä.
Kaiverruksen tulkitaan esittävän naisen häpyä.

Kuvilla on ikää 37 000 vuotta. 

Romahtaneesta luolasta Etelä-Ranskasta muinaistutkijat ovat löytäneet kaiverruksia ja okrapiirroksia, joilla on ikää enemmän kuin millään muilla Euroopan tunnetuilla kalliomaalauksilla. Hiiliajoituksen mukaan kuvat on tehty 37 000 vuotta sitten, mikä tekee niistä hieman varhaisempia kuin kuuluisista Chauvet'n luolamaalauksista.

Luolaa ovat käyttäneet peuran metsästäjät Aurignacin kulttuurin kaudella. Aurignacilaiset olivat ensimmäisiä Euraasiaan päätyneitä ihmisiä sen jälkeen, kun nykyihminen lähti Afrikasta.

Löytöpaikasta Abri Castanet'sta ja sen lähikohteesta Abri Blanchardista on löydetty satoja koriste-esineitä, kuten eläinten hampaita, lävistettyjä simpukankuoria, norsunluu- ja vuolukivihelmiä sekä kaiverruksia ja maalauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt analysoidut piirrokset oli tehty metsästysluolan kattoon, joka on ollut parin metrin korkeudessa lattiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Toisin kuin Chauvet'n maalaukset, jotka ovat syvällä maan sisällä ja kaukana asuinpaikoista, Castanet'n kaiverrukset ja maalaukset liittyvät suoraan arkielämään. Tähän viittaa se, että ne sijaitsevat lähellä työkaluja, tulisijoja sekä luu- ja sarvityökalujen ja koristeiden valmistuspaikkoja", kertoo New Yorkin yliopiston antropologi Randall White.

Tutkijat raportoivat löydöksestä Pnasissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla