Kaspianmeri kuvan oikeassa laidassa ja Mustameri Turkin pohjoispuolella olivat jättijärven syviä altaita.
Kaspianmeri kuvan oikeassa laidassa ja Mustameri Turkin pohjoispuolella olivat jättijärven syviä altaita.

Muinainen valtava Paratethys-järvi ulottuisi nykyisessä Euroopassa Ranskasta Ukrainan itärajalle.

Miljoonia vuosia sitten maisema Alpeilta itään näytti kovin erilaiselta. Ei ollut viljavia tasankoja, ei Aasian suuria aroja eikä Kazakstanin aavikoita.

Nykyisestä Itä-Euroopasta ja Aasiasta suuren osan peitti näet valtava järvi. Se oli maailmanhistorian suurin järvi, suurempi kuin Välimeri nyt.

Valtavan järven jäänteinä lainehtivat yhä Mustameri ja Kas­pianmeri. Ne olivat aikoinaan tämän jättijärvensyviä altaita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Järvi on saanut nyt nimen Paratethys. Sen kuivuttua paikalla liplatti matala Pannonianmeri, joka peitti nykyisin Karpaattien altaana tunnetun tasankoalueen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monet Afrikan savanneilta tutut eläimet kehittyivät alun perin Paratethys-järven liepeillä.

Järven eteläpuolella nykyisen Lähi-idän alue oli metsää ja savannia, jossa kirahvien ja sarvikuonojen esi-isät elivät. Kun luonnonmullistukset tyhjensivät järven ja Lähi-itä kuivui aavikoksi, eläimet vaelsivat Afrikkaan.

Tämä selviää kahdesta tuoreesta tutkimuksesta, joissa on kartoitettu historian suurimman järven nousua ja tuhoa.

Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa São Paulon yliopiston paleo-oseanografi Dan Palcu piirtää muinaisen järven rajaviivat ja hahmottelee sen elinkaarta.

Paratethys syntyi 12 miljoonaa vuotta sitten, kun mannerlaatat ryskyivät. Afrikan ja Euroopan jakaneesta Tethys-maailmanmerestä erottui valtava järvi, kun muodostuvat vuoristot sulkivat osan vesimassoista Euraasiaan.

Merestä eronnut Paratethys-järvi peitti maan nykyisten Alppien ja Kazakstanin välissä.

 

 

Paratethyksen vesi oli vähäsuolaista murtovettä kuten Itämerenkin vesi. Megajärven muodostuessa sen suolapitoisuus oli 12–14 promillea, noin kolmasosa valtamerten suolapitoisuudesta.

Valtavaan järveen kehittyi ainutlaatuisia eläinlajeja. Siinä uiskenteli muun muassa pienin tunnettu valas, Cetotherium riabinini. Pikkuvalas oli pienempi kuin pullokuonodelfiini, vain noin kolme metriä pitkä.

Eri kääpiövalaiden jäänteitä on löydetty Kaukasuksen vuorilta ja Moldovasta. Niitä on tutkinut muun muassa Ukrainan tiede­akatemian evoluutiobiologi Pavel Goldin.

Muutkin järvessä eläneet merinisäkkäät, kuten delfiinit ja hylkeet, olivat pienempiä kuin serkkunsa valtameressä. Pieni koko oli ekosysteemissä eduksi.

Suurimmillaan Paratethys peitti 2,8 miljoonan neliökilometrin kokoisen alueen.

Eurooppaan suhteutettuna se peittäisi kaiken maan Ranskasta Ukrainan itärajalle. Jättijärvessä oli kymmenen kertaa enemmän vettä kuin kaikissa maailman nykyisissä järvissä yhteensä.

Paratethys lainehti miljoonia vuosia. Sinä aikana maan muodot elivät ja ilmasto vaihteli. Jättijärvi kutistui ja paisui vuorollaan ainakin neljä kertaa.

Kahdeksan miljoonaa vuotta sitten koitti kuitenkin poikkeuksellinen kuivuus. Paratethyksen pinta vajosi 250 metriä satojen tuhansien vuosien aikana. Järvi kutistui kolmasosaan siitä, mitä se suurimmillaan oli. Suola tiivistyi järven syvään keskusaltaaseen eli likimain nykyiseen Mustaanmereen, joka muuttui yhtä suolaiseksi kuin valtameret.

Nämä valtavat muutokset ajoivat lajeja sukupuuttoon, mutta esimerkiksi monet nilviäiset sopeutuivat uusiin oloihin. Järven historiaa voidaan lukea kivimuodostelmista ja alueen fossiileista.

Järven kuivuessa sen entinen pohja muuttui ruohotasangoksi.

Jättijärven paisuminen ja kuivuminen yhdistyvät alueen ilmaston rajuihin muutoksiin miljoonien vuosien aikana. Kun savannit kuivuivat aavikoiksi, eläimet vaelsivat vehreämmille seuduille Afrikkaan.

Järven pinta nousi ja laski, mutta maan mullistukset vetivät Paratethyksen pohjasta lopullisesti tulpan irti noin seitsemän miljoonaa vuotta sitten.

Järven lounaisreunaan likimain nykyisen Egeanmeren alueelle muodostui joki, jonka kautta vedet virtasivat Välimereen.

Jääkausien sulamisvaiheet ovat tuottaneet maapallolle suuren joukon kestoltaan, suolaisuudeltaan ja vesimäärältään erilaisia vesivaiheita. Varmasti Paratethyskin on ollut olemassa, ehkä useaankin kertaan, mutta sen esittäminen ainutkertaisena tapahtumana muistuttaa aika paljon nykyaikaisen kohutiedotuksen esityksiä.

  • ylös 11
  • alas 2
dustworld
Seuraa 
Viestejä14735

Kyllä kunnon ilmastodenialisti tulee nyt kysymään, että mistä me voidaan tietää, että kuka siellä muka oli katsomassa tuota järveä?

Heidän logiikan mukaan ei voida tietää, ellei kukaan ollut katsomassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla