Tiede-lehti seuraa Washington DC:ssä maailman suurinta tiedetapahtumaa 17.-20. helmikuuta 2011.
Tiede-lehti seuraa Washington DC:ssä maailman suurinta tiedetapahtumaa 17.-20. helmikuuta 2011.

Tarkka tieto asutustiheydestä on oleellista muun muassa luonnonkatastrofien yhteydessä.

Kun luonnonkatastrofi iskee johonkin maailmankolkkaan, pelastus- ja avustustyön järjestämisessä kaikkein oleellisin tieto on se, missä kyseisellä alueella on asutusta ja kuinka tiheää se on.

Ongelmana on, että varsinkaan kehittyvistä maista ajantasaista tietoa ei ole.

Uusi keksintö ratkaisee ongelman. Euroopan komission Yhteinen tutkimuskeskus JRC (Joint Research Center) pystyy pian antamaan tietoa koko maapallon asutuksesta tarkkkuudella, joka ennen ei ole ollut mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teknisesti läpimurto perustuu uusiin edistyneisiin algoritmeihin, jotka JRC on kehittänyt. Ne tekevät automaattisesti väestötiheyden analyyysin Euroopan avaruusjärjestön ESA:n ENVISAT-satelliittien datasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäiset lähes koko Afrikan kattaneet testiajot ovat todistaneet, että menetelmällä saadaan nopeaa ja tarkkaa tietoa rakennuksista ja asutuksesta noin 75 metrin tarkkuudella. Aiemmista satelliittimittauksista on saatu tietoa parhaimmillaankin vain puolen kilometrin tarkkuudella.

Katastrofitilanteiden lisäksi dataa voidaan käyttää riskien arvioimiseen sekä asutuksen muuttumisen tutkimisessa. Prototyyppi on nimeltää GHSL, Global Human Settlement Layer.

JRC:n edustajat esittelivät keksintöään sunnuntaina Yhdysvaltain tiedeviikoilla seminaarissa, jossa pohdittiin luonnonkatasrofien jälkeistä kansainvälistä avutus- ja jälleenrakennustyötä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla