Lordikaan ei voi voittaa puhtaalla pelillä.
Kuva: <span class="photographer">YLE TV2/ Harri Hinkka.</span>
Lordikaan ei voi voittaa puhtaalla pelillä. Kuva: YLE TV2/ Harri Hinkka.

Tietokonesimulaatio paljasti, että euroviisuja ei voiteta puhtaalla pelillä vaan salaisilla äänestyssopimuksilla.

Moni on kautta vuosien epäillyt, ettei Eurovisison laulukilpailuissa äänestetä vain parasta kappaletta. Esimerkiksi Kreikka ja Kypros näyttävät aina kannattavan toisiaan.

Glasgowilainen tietokoneohjelmoija Derek Gatherer päätti tutkia asiaa ja ajoi läpi simulaation siitä, miltä pistejakaumat voisivat näyttää, jos maat antaisivat pisteensä riippumattomasti. Malleja hän vertasi todellisiin äänestyksiin vuosina 1975-2005.

Tulosten valossa näyttää jokseenkin varmalta, että salaisia viisuliittoja on tehty. Gathererin mukaan liittoutumat vaihtelivat tarkastelujakson alkupuolella. Kun 1990-luvulla mukaan tulivat myös entiset sosialistimaat, rintamalinja vakiintui ”Balkanin blokin” ja Itämeren ympäristön ”Viikinkiliiton” väliin. Nämä ryhmät ovat niin vahvoja, että ne voivat ratkaista kilpailun tuloksen. Tuloksen julkaisi Journal of Artificial Societies and Social simulation ja siitä kertoo myös New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voisiko tästä löytyä selitys Suomen tasaisen surkeaan menestykseen? Syy onkin jääräpäinen puolueettomuuspolitiikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gatherer antaa New Scientistissa myös vedonlyöntivinkin toukokuussa pidettävien viisujen voittajasta: Bosnia-Hertsegovina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla