Sveitsissä kuolinapua saa väljemmin ehdoin. Kuva: Friedrich Böhringer, Wikimedia Commons
Sveitsissä kuolinapua saa väljemmin ehdoin. Kuva: Friedrich Böhringer, Wikimedia Commons

Myös Suomesta on lähtenyt ihmisiä hakemaan kuolinapua.

Sveitsiin suuntautuva ”itsemurhaturismi” on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa, kertoo tuore tutkimus Journal of Medical Ethics -lehdessä.

Zürichin yliopiston Saskia Gauthier työtovereineen keskittyi tarkastelussaan Zürichin kantoniin, minne eutanasiamatkat lähinnä kohdistuvat. Jaksolla 2008–2012 sinne matkusti 611 ulkomaan kansalaista tekemään avustetun itsemurhan. Heistä kaksi oli suomalaisia. Eniten oli saksalaisia (268), brittejä (126), ranskalaisia (66) ja italialaisia (44).

Itsemurhaturistien ikähaitari ulottui 23 vuodesta 97 ikävuoteen, ja mediaani-ikä oli 69 vuotta. Liki 60 prosenttia heistä oli naisia.

Yli puolet eutanasiaan päätyneistä sairasti neurologisia sairauksia, kuten als:ää tai muuta motoneuronitautia, Parkinsonin tautia tai ms-tautia. Seuraavaksi eniten oli syöpää tai reumaa sairastavia. Joka kolmannella oli enemmän kuin yksi sairaus.

Tutkijoiden mukaan kasvamassa olisi sellaisten osuus, joilla ei ole kuolemaan johtavaa tai terminaalivaiheessa olevaa sairautta. Tämä saattaa toisaalta johtua siitä, että lähellä kuolemaa olevat ihmiset eivät pysty matkustamaan.

Sveitsi on ainoa maa, jonne ulkomaalaiset tulevat hakemaan kuolinapua, sillä siellä toimenpidettä säädellään väljemmin kuin muualla, missä eutanasia on sallittu.