Kuva: Marcus Quigmire/Wikimedia Commons
Kuva: Marcus Quigmire/Wikimedia Commons

Verkossa tunteet leviävät kuin taudit.

Myönteiset tilapäivitykset Facebookissa poikivat positiivisia päivityksiä ja kielteiset kielteisiä, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus. Tunteista kuitenkin myönteiset ovat tarttuvampia ja leviävät herkemmin.

Tutkimuksen aineistona oli yli miljardi päivitystä sadalta miljoonalta yhteisöpalvelun käyttäjältä. Tunteiden tarttuvuuden selvittämiseksi tukijat tekivät kokeen sateisena päivänä.

Sadepäivä muuttaa postausten sävyä niin, että kielteiset lisääntyvät 1,16 prosenttia ja myönteiset vähenevät 1,19 prosenttia. Vaikka muutokset eivät ole suuria, ne riittävät sen selvittämiseen, kuinka paljon Facebook-päivitys vaikuttaa kirjoittajan ystävien päivityksiin.

Tutkijat ottivat lukuun vain ne Facebook-kaverit, jotka asuivat toisella paikkakunnalla, missä ei satanut samaa aikaan. Lisäksi analyysista suljettiin pois toispaikkakuntalaisten sääkommentit, jotta torjuttaisiin mahdollisuus, että tartunta johtuisi puheenaiheesta eikä kommentin tunnesävystä.

Kavereiden tunnelmat tosiaan muuttuivat kuivilla paikkakunnillakin. Jokaista kielteistä päivitystä kohti kaveri kirjoitti 1,29 kielteistä kommenttia. Sitä vastoin jokainen positiivinen päivitys poiki 1,75 positiivista kommenttia kavereilta.

Tutkijat uskovat, että tunteet tarttuvat sosiaalisessa mediassa vieläkin herkemmin kuin he pystyivät tutkimuksellaan osoittamaan. Havaittua dominovaikutusta saattaa näet pienentää se, että aineisto rajautui eri paikkakunnilla asuviin. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että lähekkäin asuvilla on läheisemmät suhteet ja enemmän vaikutusta toisiinsa.

Tutkimuksen julkaisi Plos One -tiedelehti.