Phallus drewesii viihtyy puun rungoilla. Se kasvaa munamaisesta alusta täyteen mittaansa noin neljässä tunnissa. Kuva: <span class="photographer">Brian Perry</span>
Phallus drewesii viihtyy puun rungoilla. Se kasvaa munamaisesta alusta täyteen mittaansa noin neljässä tunnissa. Kuva: Brian Perry

Afrikan länsirannikolla sijaitsevalta saarelta löydetty falloksen muotoinen haisusieni Phallus drewesii sai nimensä biodiversiteettitutkijan mukaan.

Tutkijat löysivät uuden falloksen muotoisen sienilajin Afrikan länsirannikolla sijaitsevasta Sao Tomen ja Principen saarivaltiosta. Uusi laji sai tieteellisen nimensä Phallus drewesii Kalifornian tiedeakatemian herpetologi Robert Drewesin mukaan.

”Minulle on suuri ilo ja kunnia tulla ikuistetuksi tieteen termistöön”, Drewes toteaa.

Pienestä Sao Tome & Principestä on löytynyt useita lajeja, joita ei tavata missään muualla. Drewes on johtanut monia eliökartoitus- ja suojelututkimuksia alueella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Phallus drewesii on noin viiden sentin mittainen ja kasvaa puun rungossa. Falloksen muotoisiin haisusieniin kuuluvista 29 lajista se on pienimpiä ja ainoa alaspäin kaartuva. Haisusienten raatoa muistuttava tuoksu houkuttelee kärpäsiä, jotka levittävät niiden itiöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa kasvavaa haisusientä Phallus impudicusta kutsutaan myös pökkösieneksi tai pirunmunaksi.

Uuden lajin kuvasivat Kalifornian osavaltionyliopistossa työskentelevät Dennis Desjardin ja Brian Perry Mycologia-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla